25 februarie, 2024

Au trecut doi ani de la debutul invaziei rusești în Ucraina și un deceniu de când Moscova a anexat ilegal Crimeea și a declanșat un conflict în estul Ucrainei.

După disperarea provocată de atacul inițial, urmată de speranțe crescânde pentru o inversare rapidă a situației de pe front, faptele de pe prima linie indică acum un an de stagnare. Soldații Ucrainei sunt epuizați, iar armata sa nu mai are muniție de artilerie și rachete de apărare aeriană, în timp ce armele moderne, precum avioanele de luptă F-16 și sistemul de rachete tactice ATACMS fabricat în SUA ,nu au fost livrate efectiv.

Cele trei elemente care vor decide soarta războiului

2024 va fi unul de „recuperare și de pregătire de ambele părți, cum s-a întâmplat în 1916 și 1941-42 în ultimele războaie mondiale”, afirmă Marc Thys, retras din funcția de șef adjunct al apărării belgiene anul trecut cu gradul de general locotenent.


Pentru a evalua perspectivele pentru anul următor de război, Politico a cerut unor analiști, ofițeri în serviciu și experți militari să-și ofere punctul de vedere asupra cursului războiului.

Nimeni nu a putut oferi o predicție exactă pentru 2024, dar toți au fost de acord că trei elemente fundamentale vor determina traiectoria lunilor următoare:

  • În primul rând, în această primăvară este vorba despre gestionarea așteptărilor, deoarece Ucraina nu va avea echipamentul sau personalul pentru a lansa o contraofensivă semnificativă.

  • În al doilea rând, Rusia, cu ajutorul aliaților săi, și-a asigurat superioritatea artileriei și, împreună cu atacurile terestre necruțătoare, lovește pozițiile ucrainene.

  • În al treilea rând, fără apărare aeriană occidentală și rachete cu rază lungă de acțiune, precum și fără obuze de artilerie, Kiev se va lupta să construiască o apărare credibilă și susținută.

„Anul va fi dificil, nimeni nu poate prezice din ce direcție va merge Rusia sau dacă vom avansa anul acesta”, a spus Taras Chmut, analist militar ucrainean.

Situația la zi: Ucraina este în defensivă

Este clar, însă, că Ucraina este în defensivă. După multe săptămâni de lupte sângeroase, Rusia a cucerit în sfârșit orașul fortăreață Avdiivka în această lună. Fără să se odihnească, armata rusă a început să lanseze atacuri asupra altor puncte forte ucrainene: Robotyne în regiunea Zaporizhzia, Kupiansk în Harkov și Chasiv Yar în regiunea Donețk.

„Factorul critic va fi capacitatea Ucrainei de a stabili poziții defensive favorabile”, a declarat pentru Politico un ofițer german în serviciu, care monitorizează conflictul. Rusia este capabilă să avanseze pentru că îi pasă puțin de viața trupelor sale.

Armata ucraineană estimează că luarea Avdiivka a costat Rusia 47.000 de soldați, în timp ce Andrey Morozov, un blogger rus pro-militar care s-a sinucis ulterior, a scris că armata a pierdut 16.000 de oameni. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat că Rusia a pierdut șapte oameni pentru fiecare ucrainean ucis.

Pe lângă forța umană, Rusia a reușit să copleșească apărarea ucraineană cu superioritatea puterii de foc a artileriei.

Occidentul nu reușește să echilibreze puterile de foc

Estimările privind producția anuală de obuze din Rusia variază de la 1 milion până la 4,5 milioane. „Acest volum depășește semnificativ cantitatea de muniție de artilerie disponibilă Ucrainei”, a menționat un studiu al ministerului eston al apărării.

În schimb, națiunile occidentale se grăbesc să-și sporească producția de muniție, SUA intenționând să producă până la aproximativ 1 milion de obuze anual până la sfârșitul anului 2025, dintr-un total de 190.000 înainte de război. Rusia a fost ajutată și de livrarea de drone din Iran și de un milion de obuze din Coreea de Nord și a folosit deja cel puțin 24 de rachete balistice nord-coreene pentru a ataca Ucraina de la începutul anului, a declarat procurorul general ucrainean Andriy Kostin.

Între timp, Ucraina se confruntă cu o penurie de obuze, ceea ce forțează trupele din prima linie să își raționalizeze loviturile și să se bazeze pe tehnologii neconvenționale, cum ar fi dronele, pentru a opri atacurile rusești.

Kiev încearcă să stimuleze producția internă, dar progresul a fost lent. O promisiune a UE de a trimite un milion de obuze până în martie a rămas neonorată; este posibil să fi fost livrate doar 300.000.

Estimările arată că SUA ar fi trimis până la 2 milioane de obuze de la începutul războiului, dar proviziile au secat din cauza blocajului politic de la Washington cu privire la ajutorul militar acordat Ucrainei.

Schimbări în abordarea ucraineană a conflictului

Într-o discuție din 20 februarie, între șeful apărării ucrainene, Rustem Umerov, comandantul militar, generalul Oleksandr Syrskyi, și secretarul american al apărării, Lloyd Austin, au fost transmise prioritățile Ucrainei pentru noi arme și echipamente în lunile următoare.

Solicitările, potrivit unei persoane informate cu privire la apel, reflectă unele schimbări importante în modul în care ucrainenii intenționează să lupte în acest an și indică modul în care s-a schimbat războiul din primele zile.

Ca de obicei, mai multe sisteme de apărare aeriană sunt în fruntea listei, dar în loc de avioane de luptă sau tancuri, Kiev cere drone pentru supraveghere și atac, urmate de sisteme de război electronic (pentru a bloca dronele și rachetele balistice rusești care vizează liniile frontului ucrainene și infrastructura civilă.

”Modul în care Occidentul se va descurca în următoarele luni în ceea ce privește aprovizionarea Ucrainei va determina dacă aceasta va putea menține linia frontului în acest an”, spune Justin Bronk, cercetător senior al think tank-ului Royal United Services Institute. „Menținerea furnizării de muniții pentru sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei va fi o sarcină crucială pentru partenerii occidentali în 2024”, a mai spus Bronk.

O problemă ucraineană: rezerva umană

Serviciile de informații americane spun că 315.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți de la începutul luptei, dar Kremlinul continuă să alimenteze războiul cu mai mulți oameni.

Președintele Putin a declarat anul trecut că Rusia are 617.000 de soldați în Ucraina și mai mulți pot fi trimiși. Populația Rusiei este de trei ori mai mare decât cea a Ucrainei, permițându-i până acum lui Putin să evite o mobilizare generală și să se bazeze în schimb pe trupe contractate și pe golirea închisorilor țării pentru a furniza carne de tun. „Fluxul oamenilor noștri care sunt gata să apere interesele patriei cu armele în mână nu se diminuează”, a spus Putin în timpul conferinței sale de presă anuale din 14 decembrie.

Armata Ucrainei numără 800.000, cu rezerve de peste un milion. Eforturile de a crește numărul soldaților prin scăderea vârstei de recrutare de la 27 la 25 de ani – ce ar adăuga aproximativ 400.000 de oameni în armată – s-au confruntat cu o opoziție acerbă.

Generalii ucraineni au însă nevoie de mai mulți oameni pentru a putea roti soldații epuizați și pentru a construi noi unități de trupe antrenate și odihnite.

„Va fi un an al consolidării strategice”

Anul acesta „va fi un an al consolidării strategice și al apărării atât pentru Ucraina, cât și pentru comunitatea euro-atlantică – un moment pentru construirea bazei militare și industriale necesare”, a spus ministrul apărării al Estoniei, Hanno Pevkur. „Până în 2025, Ucraina ar putea avea abilitățile și mijloacele suficiente pentru a învinge Rusia.”

Dar Rusia este o țintă în mișcare, care și-a pus economia pe picior de război și acum produce noi tancuri, avioane, rachete și artilerie, golind inclusiv depozitele din epoca sovietică de echipamente și muniție.

Ucraina păstrează credința în victorie, europenii nu

O altă problemă pentru Ucraina este păstrarea credinței în victorie. Majoritatea europenilor susțin Kiev, dar o majoritate covârșitoare a europenilor crede că Ucraina va pierde războiul.

În Ucraina, 85% din populație încă mai crede că țara lor va câștiga, dar tot mai puțini pot descrie cum va arăta victoria și când va veni, potrivit unui sondaj recent. Pesimismul se datorează în primul rând faptului că livrările de ajutoare au încetinit în ultimele luni.

Analistul ucrainean Taras Chmut declară că menținerea cotei de încredere depinde mult de aprobarea pachetului american de ajutor al Ucrainei.

Și secretarul american al apărării crede că, dacă Congresul nu adoptă proiectul de lege al Ucrainei, va fi „extrem de dăunător pentru ucraineni, deoarece banii vor fi cei care le vor aduce muniții suplimentare”. Și țările europene își accelerează, încet, producția de arme și muniție – atât pentru a trimite în Ucraina, cât și pentru a-și echipa propriile forțe după ani de neglijare.

Dar starea de spirit a Ucrainei este sumbră – așa cum a fost evident la Conferința de Securitate de la Munchen din această lună, unde optimismul vertiginos de anul trecut cu privire la o contraofensivă de succes a fost înlocuit de pesimism.

Ben Hodges: Rusia este într-o formă mai proastă decât credem

Totuși, pentru generalul Ben Hodges – fost comandant al armatei americane în Europa – faptul că Ucraina menține o apărare viabilă și rămâne hotărâtă este un motiv pentru a fi pozitiv.

Există „prea mult defetism”, a spus el. În primul rând, avioanele de luptă F-16 vor începe să sosească în următoarele luni, ajutând Ucraina să lupte pentru controlul cerului. Există, de asemenea, indicii că SUA ar putea trimite mai multe rachete balistice ATACMS, în timp ce Germania este sub presiune să livreze puternicele sale rachete de croazieră Taurus.

Astfel de arme ar permite Ucrainei să lovească logistica și bazele aeriene rusești cu mult în spatele liniei frontului, subminându-i capacitatea de a continua să atace.

„Stai puțin, acest război durează de 10 ani, Rusia a avut toate avantajele, iar după 10 ani ocupă doar 18% din Ucraina”, a spus Ben Hodges. „Au pierdut jumătate de milion de soldați, situația flotei rusești din Marea Neagră se înrăutățește pe zi ce trece, iar Forțele Aeriene nu pot obține superioritate aeriană.”

Ceea ce este necesar, a explicat el, este un angajament clar din partea liderilor occidentali – nu doar să rămână cu Ucraina atâta timp cât este nevoie, ci să o susțină cu armele de care are nevoie pentru a câștiga efectiv războiul.

„Cred că Rusia este într-o formă mai proastă decât credem”, a spus Ben Hodges.

***

(Citiți și: ””De ce pierde Occidentul războiul din Ucraina””)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Cu tot respectul dar se bat campii la greu in analize pentru acest razboi. Multi „specialisti” vor sa se auda vorbind si parca scriu numai pentru a fac trafic si cam atat. Cel mai tabloid razboi de pana acum. Sunt curios cum va fi urmatorul…Este foarte clar ca Ucraina nu are cum sa invinga in acest razboi nici dpdv uman sau tehnic, iar sustinerea din partea vestului va scadea trepat…nici EU si nici SUA nu sunt sacul fara fund…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Cu tot respectul dar se bat campii la greu in analize pentru acest razboi. Multi „specialisti” vor sa se auda vorbind si parca scriu numai pentru a fac trafic si cam atat. Cel mai tabloid razboi de pana acum. Sunt curios cum va fi urmatorul…Este foarte clar ca Ucraina nu are cum sa invinga in acest razboi nici dpdv uman sau tehnic, iar sustinerea din partea vestului va scadea trepat…nici EU si nici SUA nu sunt sacul fara fund…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: