24 ianuarie, 2019

Mihaela Triculescu, noul șef ANAF

Agenția Națională de Administrare Fiscală a anunțat public demararea operațiunii “Iceberg” – o amplă acțiune de verificare fiscală a marilor companii ce activează în toate domeniile economice din România.

Potrivit comunicatului de presă emis de instituție, operațiunea de control se va desfășura pe întreaga durată a anului 2019 și presupune oficial ”intensificarea controalelor și eficientizarea derulării acestora la companiile mari, cu scopul menținerii unui tratament echidistant pentru toate categoriile de contribuabili care desfășoară activități în România”.

Ce urmărește ANAF, potrivit comunicatului:

  • combaterea fenomenului externalizării profitului
  • verificarea manierei în care companiile mari gestionează relațiile economice între companii din grupul din care fac parte
  • destructurarea lanţurilor tranzacţionale organizate în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale
  • identificarea şi instrumentarea fenomenelor de fraudă fiscală cu implicaţii fiscale negative semnificative asupra bugetului statului

”În vederea realizării obiectivelor, la nivelul ANAF s-a constituit o echipă de lucru formată din specialiști din cadrul Agenției, care va iniția verificări fiscale la contribuabilii cu activitate de impact în toate domeniile de activitate economică.

Acestea vor avea la bază evaluarea riscului pentru fiecare contribuabil, raportat la dispozițiile Codului de procedură fiscală precum și a legislației din domeniu”, precizează comunicatul.

Agenția Națională de Administrare Fiscală anunța în luna aprilie 2017 că a decis să delege structurilor teritoriale competența de verificare a 80 de mari contribuabili cu risc fiscal ridicat. Măsura a fost adoptată după ce la nivel central s-a constatat că ”aproape jumãtate dintre marii contribuabili nu au fost verificati în perioadele de prescripție din lipsa capacitãții de inspecție fiscalã din anii precedenți”.

Fiscul are din 2015 o Direcție de verificare a Marilor Contribuabili, direcție care pare că nu a avut vreun aport deosebit în procesul de colectare- în Raportul public al Curții de Conturi pe anul 2016 se arată că Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) din cadrul ANAF nu a realizat analiză de risc în zone sensibile, precum agenții economici autorizați pentru jocurile de noroc, și nu a valorificat niciun sechestru, în 2016.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: