12 aprilie, 2016

anafAgenția Națională de Administrare Fiscală nu a rezolvat problema de sistem care a generat anularea din oficiu a codului de plătitor de TVA pentru mari companii din România și se află în plin proces de ”negociere” cu companiile în cauză, mai exact cheamă post-factum companiile pentru lămuri suplimentare, în baza cărora le reemite aceste coduri.

Chestiunea a fost discutată marți la Comisia de buget-finanțe din Camera Deputaților, cu ocazia vizitei președintelui ANAF, Dragoș Doroș, chemat inițial să dea explicații în legătură cu demersurile instituției în scandalul Panama Papers.

Deputatul PNL Gheorghe Ialomițianu s-a declarat dezamăgit de poziția pe care s-a situat șeful ANAF în privința efectelor produse de formularul 088.


”Domnul Dragoș Doroș ne-a spus că formularul 088 este foarte bun, că toate procedurile sunt corecte și că retragerea codului de plătitor de TVA nu produce efecte asupra companiilor. Sunt mirat de asemenea abordare, nu înțeleg, cum nu produce efecte? În fine, discuția nu a durat prea mult din cauză că șeful Fiscului nu a dat impresia că ar fi ceva de îndreptat. Mi-aș dori să mă înșel, dar părerea mea e că subalternii l-au convins să meargă pe principiul clasic: Nu schimbăm pentru că asta ar însemna să admitem că am greșit…., a declarat cursdeguvernare.ro Gheorghe Ialomițianu.

În teren, regionalele ANAF rezolva problema în stil tradițional : parte dintre companiile cărora li s-a retras fără motive clare codul de plătitor TVA sunt chemate la discuții lămuritoare cu inspectorii, în urma cărora recapătă acest cod.

Potrivit procedurii în vigoare, acest gen de discuții trebuia purtat înainte de emiterea deciziei de retragere a codului.

În data de 4 aprilie, surse din Ministerul Economiei declarau cursdeguvernare.ro că vicepremierul Borc a primit sesizări că ANAF a retras, după o procedură netransparentă, codul de plătitor de TVA unui număr de aproximativ 50 de companii românești, majoritatea din categoria contribuabililor medii. Dintre acestea, doar 12 au fost descoperite ca prezentând grad ridicat de risc.


Sursele menționate afirmau că sesizările au fost transmise ANAF.

Chestiunea a fost dezbătută și de Ministerul de Finanțe, care a decis formarea unui grup de lucru care să analizeze efectele obligației instituite prin noul Cod Fiscal de înregistrare în scopuri de TVA asupra companiilor din România.

Grupul a cerut ANAF să prezinte în termen de 2 zile (până joi, 7 aprilie) o analiză a situației generate de implementarea ordinului emis de fostul președinte al Fiscului, Gelu Ștefan Diaconu, care a produs consecința retragerii ”din oficiu” a certificatului de plătitor de TVA pentru anumite companii care se aflau în deplină legalitate.

Analiza, cerută pe data de 4 aprilie, nu a ajuns nici azi la Ministerul de Finanțe, afirmă secretarul de stat Gabriel Biriș. ”Vom relua discuțiile săptămâna viitoare”, spune Gabriel Biriș.

Criteriile de analiză a dosarului trimis de companii pentru înregistrarea în scopuri de TVA, care are ca document central deja faimosul formular 088, au fost stabilite prin ordin al fostului președinte ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, și nu au fost avizate de Ministerul de Finanțe.

(Citiți și: ”Bomba de sub ANAF: Mari companii sunt înștiințate că au pierdut, ”din oficiu”, codul de TVA. Criteriile netransparente și ”secretul celor 4” au băgat ministerele în ședință”)

Cum operațiunea de verificare a sutelor de mii de declarații care urmau depuse de firme era imposibil de realizat în timp util de funcționarii Fiscului, Gelu Ștefan Diaconu a dispus realizarea unui soft care să preia această sarcină de verificare.

Surse convergente au afirmat pentru cursdeguvernare.rosoftul a fost realizat la nivel central de către programatorii ANAF și a fost trimis regionalelor pentru a-l implementa.

Criteriile de evaluare în baza cărora a fost realizat acest soft de analiză sunt clasificate ”Secret de serviciu” și numai 4 persoane au cunoscut ”punctajul” de analiză: fostul președinte Gelu Ștefan Diaconu, fostul vicepreședinte Mihai Gogoncea, unul dintre directorii economici ai ANAF și programatorul care a lucrat softul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Statul face, contribuabilul trage! Atat timp cat functionarii se bucura de facto de imunitate fata de trasul la raspundere, vor continua sa faca nepedepsiti orice abuz, fie in necunostinta de cauza(adica ignoranta, ergo incompetent), fie pur si simplu din nepasare fata de fraierii care ii platesc prin intermediul taxelor si impozitelor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Statul face, contribuabilul trage! Atat timp cat functionarii se bucura de facto de imunitate fata de trasul la raspundere, vor continua sa faca nepedepsiti orice abuz, fie in necunostinta de cauza(adica ignoranta, ergo incompetent), fie pur si simplu din nepasare fata de fraierii care ii platesc prin intermediul taxelor si impozitelor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: