14 decembrie, 2015

Dan-Voiculescu-ANAF răspunde acuzațiilor că nu a recuperat decât o sumă infimă din dosarul privatizării frauduloase a ICA, explicând că proprietățile confiscate sunt afectate de numeroase litigii, iar scoaterea la licitație acum ar însemna ca statul să piardă o bună parte din valoarea acestor bunuri.

Bunurile confiscate în ICA – Voiculescu nu pot fi valorificate, deocamdată, întrucât proprietățile respective fac obiectul mai multor procese deschise de firme din grupul Grivco – trustul Antena, potrivit unui comunicat transmis luni de ANAF.

Până când nu se va lămuri situația juridică a acestor imobile și dreptul de proprietate al statului, vor exista puțini doritori care să înainteze o ofertă pentru ele.


Conform legii, scoaterea la licitație publică având ca rezultat nevânzarea imobilelor, din cauza lipsei ofertanților, conduce automat la diminuarea prețului de vânzare cu 25%, la fiecare licitație, precizează ANAF.

Dacă s-ar proceda acum la vânzarea terenurilor și clădirilor confiscate, „există riscul real al valorificării în ultima etapă la un preț cu mult sub cel din rapoartele de evaluare„, mai spune comunicatul.

Până acum, ANAF a recuperat doat aproximativ 300.000 de euro din prejudiciul de aproximativ 75 de milioane de euro stabilit de instanță în dosarul în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 anu de închisoare cu executare.

Comunicatul ANAF oferă câteva exemple de situații care întârzie posibilitatea de valorificare a bunurilor confiscate.

Firmele Grivco – Antena au atact în instanță dreptul de proprietate al statului


În cazul clădirilor unde se află sediul Grivco și al celor în care funcționează trustul Antena:

  • există litigii în curs și care au fost notate ca sarcini în cartea funciară. Cei care au deschis aceste procese sunt – SC Antena 3 SA, SC Antena Grup SA, Grupul Industrial Voiculescu și compania SC Grivco SA
  • companiile respective invocă dreptul de preempțiune pe care l-ar avea în calitate de chiriași și contestă legalitatea intabulării dreptului de proprietate înscris pe numele statului român, prin Ministerul Finanțelor Publice
  • Tribunalul București a admis acțiunea Antena TV Group și a constatat dreptul de preemțiune al reclamantei la cumpararea imobilului ce reprezintă spațiul închiriat
  • În cazul Grivco, instanța a respins plângerea reclamanților, dar firma a deschis alt proces și a reușit, în octombrie, să se înregistreze în cartea funciară în 23.10.2015.
  • În cazul altui imobil (de pe Strada Gârlei 1B), cererile celor din Grivco –Antena au fost respinse în iunie, dar instanța nu a redactat încă motivarea.
  • Toate litigiile au fost înscrise ca sarcină în cartea funciară, iar ANAF a contestat aceste înscrieri.

Din aceste motive, anunță ANAF, până la soluționarea tuturor litigiilor nu este oportună scoaterea la vânzare a bunurilor imobile, având în vedere că interesul este de a obține pentru statul român o sumă cât mare.

Agenția pentru Recuperarea Prejudiciilor a fost promulgată, ANAF nu renunță la Direcția de executări silite cazuri speciale

Președintele Iohannis a promulgat săptămâna trecută Legea privind înființarea și funcționarea Agenției pentru recuperarea Prejudiciilor, cea care se va ocupa exact de procedurile făcute acum de ANAF în cazul ICA.

Reglementarea prevede că, după rămânerea definitivă a hotărârii de confiscare, bunurile mobile și imobile pot fi valorificate de către Agenție.

În comunicatul trimis luni de ANAF, instituția anunță stadiul înființării Direcției executări silite cazuri speciale, o structură ale cărei atribuții se suprapun însă cu cele ale Agenției pentru recuperarea Prejudiciilor, care va funcționa în subordinea Ministerul Justiției.

ANAF enumeră în comunicat atribuțiile Direcției, iar printre acestea figurează încă și cea de „coordonare și monitorizare a activității de executare silită a sumelor cuvenite bugetului general consolidat al statului, precum și a bunurilor sechestrate sau confiscate,  dispuse prin hotărâri judecătorești definitive, pronunțate în materie penală”.

Până la sfârșitul anului, anunță ANAF, va fi pusă în funcțiune aplicația informatică pentru monitorizeazarea hotărârilor judecătorești pronunțate în materie penală va fi încarcată cu toate datele preluate din înscrisurile tranmise de din instanțe, precum și din rapoartele stadiul executării silite al fiecărui caz în parte (ex: popriri, sechestre, sume valorificate).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: