26 august, 2019

Un proiect de ordin al ministrului Finanțelor prevede ca măsurile de restructurare a obligațiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 să se aplice doar debitorilor care au datorii principale mai mari sau egale cu un milion lei.

Una dintre cele mai interesante modalități de stingere a datoriilor bugetare este, potrivit proiectului, darea în plată a unor bunuri imobile ale debitorului.

Revenind la pragul de datorii stabilit prin proiect, de menționat că un astfel de nivel este propriu în general marilor companii de stat, de mărimea Complexului Energetic Oltenia, a Poștei Române sau CFR Călători.


Potrivit proiectului, restructurarea obligațiilor bugetare poate consta într-una sau mai multe din măsurile:

  • înlesniri la plata obligaţiilor bugetare (conform OG  6/2019: plata eşalonată a obligaţiilor bugetare principale, precum şi amânarea la plată a accesoriilor şi/sau a unei cote din obligaţiile bugetare principale, în vederea anulării;
  • conversia în acţiuni a obligaţiilor bugetare principale;
  • stingerea obligaţiilor bugetare principale prin darea în plată a unor bunuri imobile ale debitorului;
  • anularea unor obligaţii bugetare principale.

Companiile beneficiare de amnistie sunt cele care:

  • se află în stare de dificultate financiară și
  • înregistrează obligaţii bugetare principale restante la data de 31 decembrie 2018 în cuantum mai mare sau egal cu un milion lei, nestinse până la data emiterii certificatului de atestare fiscală de către organul fiscal central, precum şi obligaţii bugetare accesorii indiferent de cuantumul acestora.

Sunt considerate „în dificultate financiară” contribuabilii care nu se încadrează în condițiile de a beneficia de eșalonarea la plată reglementată de Codul de procedură fiscală.

Chiar dacă au datorii bugetare de pese un milion de lei, nu beneficiază de de amnistie fiscală companiile care sunt în procedură de insolvență.

(Descărcați de AICI proiectul ordinului MFP )


Proiectul de ordine prevede și procedura de conversie în acțiuni a datoriilor companiilor de stat (inclusiv fiscale), în maxim un an de la data comunicării deciziei de aprobare a restructurării obligațiilor bugetare de către organul fiscal competent.

Prevederi procedurale

Compania solicitantă are următoarele obligaţii:

  • Să aibă un plan de restructurare și un test al creditorului privat prudent, întocmite de un expert independent sau un grup de experţi independenţi;
  • Va fi desemnat un expert responsabil cu realizarea monitorizării debitorului și a întocmirii raportului periodic sau intermediar privind stadiul implementării măsurilor incluse în planul de restructurare.
  • Debitorul depune cereree prin care solicită restructurarea obligațiilor bugetare la care anexează planul de restructurare și testul creditorului privat prudent.
  • Debitorul trebuie să achite, până la depunerea cererii:
    • obligațiile bugetare scadente în perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2019 și data depunerii cererii;
    • obligațiile bugetare principale și accesorii reprezentând ajutor de stat de recuperat înscrise în certificatul de atestare fiscală
    • obligațiile bugetare stabilite de alte organe decât organele fiscale, precum și amenzile de orice fel, transmise spre recuperare organelor fiscale între data eliberării certificatului de atestare fiscală și data depunerii cererii de restructurare;
    • obligațiile bugetare declarate suplimentar de debitor și/sau stabilite de organul fiscal prin decizie între data eliberării certificatului de atestare fiscală și data depunerii cererii de restructurare.
    • să depună la organul fiscal competent o notificare privind intenţia de restructurare a obligaţiilor bugetare până la data de 30 septembrie 2019, sub sancţiunea decăderi
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: