14 decembrie, 2011

România are 25 de avantaje competitive şi 49 de dezavantaje competitive, evoluţia ţării situându-se sub media europeană în ceea ce priveşte resursele umane şi politicile fiscale, a declarat, miercuri, preşedintele AmCham România, Alexandra Gătej, la prezentarea Raportului de Competitivitate pentru România, relatează Agerpres.

„Raportul de Competitivitate arată că România a performat uşor peste media Uniunii Europene în general, dar mai slab în ceea ce priveşte resursele umane, politicile fiscale. România are 25 de avantaje competitive şi 49 de dezavantaje competitive. Raportul identifică posibile domenii care prezintă avantaje sau dezavantaje competitive, atrăgând atenţia că avantajele sunt favorabile în măsura în care sunt generate de politici publice de calitate”, a afirmat Alexandra Gătej.

(Citeşte şi: Competitivitatea, indicatorul care ţine România departe de Occident)

Potrivit unui studiu realizat în urma chestionării directorilor executivi străini din România, 57% dintre aceştia au afirmat că vor majora investiţiile cu peste 50%, în următorii cinci ani, în timp ce 4,7% au declarat că le vor scădea. „64% dintre directorii executivi au spus că vor creşte numărul angajaţilor cu peste 50%, în următorii cinci ani, iar 5,9% dintre aceştia au răspuns că vor reduce numărul salariaţilor. 62% dintre directorii executivi chestionaţi susţin că vor majora investiţiile în România, în aceeaşi perioadă”, a adăugat preşedintele AmCham.


Recomandările AmCham pentru elaborarea politicilor de îmbunătăţire a competitivităţii vizează utilizarea fondurilor europene pentru dezvoltarea infrastructurii, dublată de parteneriate public-private, precum şi impunerea cerinţei de realizare a analizelor de impact pe care proiectele de noi politici sau reglementări îl au asupra creşterii sustenabile şi stabilităţii mediului de afaceri. „Este necesară dezvoltarea unui plan amplu şi coordonat de îmbunătăţire a infrastructurii României pentru atingerea standardelor Uniunii Europene de calitate şi acoperire, precum şi dezvoltarea unei strategii energetice clare şi creşterea transparenţei şi responsabilităţii în administraţia publică şi în utilizarea fondurilor publice”, a adăugat Alexandra Gătej.

Raportul de Competitivitate recomandă, totodată, îmbunătăţirea structurii şi eficienţei cheltuielilor guvernamentale, oferirea de stimulente pentru a menţine în ţară specialiştii de înaltă calificare şi a inversa exodul acestora, după modelul experienţei pozitive înregistrat în sectorul IT, reformarea profundă a administraţiei fiscale, stimularea investiţiilor şi dezvoltarea pieţelor de capital pentru clienţii publici privaţi. Recomandările Raportului de Competitivitate au la bază analiza a peste 70 de indicatori economici din cinci segmente principale de activitate, evaluarea cadrului legislativ şi de reglementare local, precum şi răspunsurile a peste 150 de lideri de companii cu privire la mediul de afaceri.

Proiectul este derulat de mai multe Camere de Comerţ Americane din Europa şi conţine recomandări pentru îmbunătăţirea competitivităţii economice a României.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: