25 iunie, 2011

Companiile chinezeşti doresc garanţii de stat de la Guvernul de la Bucureşti pentru a face investiţii mari în infrastructura din România, a declarat, vineri, ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Liu Zengwen.

”Investiţiile mari trebuie să fie asigurate, adică garanţii de stat sau garanţii comerciale. Dacă cineva a luat un credit din banca comercială sigur trebuie să fie asigurat, dar cu o cifră limitată. Dacă o investiţie sau fondul de stat care vine aici, trebuie să fie asigurată prin garanţie de stat. În anumite situaţii statul român nu poate oferi aceste garanţii de stat. Am discutat cu oficialităţile române, este o problemă foarte importantă. Dacă nu se rezolvă potrivit, cu măsurile potrivite sau adecvate, e greu să mai înaintăm”, a declarat ambasadorul chinez, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş.

El a mai spus că partea română şi cea chineză trebuie să găsească soluţii în privinţa garanţiilor guvernamentale, în condiţiile în care Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană limitează nivelul anual al garanţiilor de stat oferite de România.


”Dacă un obiectiv de investiţie mică se poate rezolva prin contractul comercial, nu e nicio problemă. Dacă partea română are fonduri, are bani, se poate realiza orice lucrare mică sau mijlocie în domeniul infrastructurii”, a mai spus diplomatul.

Liu Zengwen a menţionat că o companie chinezească a făcut vizite de documentare în România pentru a discuta probleme tehnice legate de construirea unei autostrăzi, dar ”deocamdată acest proces este prea încet”.

”Partea chineză este interesată să facă investiţii în România, dar depinde de nişte elemente. Oamenii de afaceri când fac o investiţie undeva trebuie să cunoască bine cadrul de afaceri, legislaţia, timpul în care îşi recuperează investiţia. Trebuie să fie reciproc avantajoasă, investiţia nu e de pomană”, a mai spus ambasadorul chinez.

Potrivit acestuia, volumul schimburilor comerciale dintre România şi China a ajuns la 1,24 miliarde de dolari în primele patru luni ale anului 2011, cu 12% mai mare decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: