5 ianuarie, 2023

Amazon a anunțat miercuri că va tăia peste 18.000 de locuri de muncă– cel mai mare set de disponibilizări din istoria companiei americane.

Concedierile reprezintă 6% din forța de muncă corporativă de aproximativ 300.000 de persoane a Amazon. Compania are peste 1,5 milioane de angajați la nivel global, anunță The Guardian.

Precizările directorului executiv Amazon

Directorul executiv Amazon, Andy Jassy, a declarat într-o notă adresată angajaților: „Între reducerile pe care le-am făcut în noiembrie și cele pe care le împărțim astăzi, intenționăm să eliminăm puțin peste 18.000 de roluri”.


El a spus că Amazon a rezistat „perioadei economice dificile” prin care a trecut și va continua să facă acest lucru. „Aceste schimbări ne vor ajuta să ne urmărim oportunitățile pe termen lung cu o structură de costuri mai puternică.”

Andy Jassy a precizat că disponibilizările vor avea în mare parte impact asupra magazinelor fizice ale companiei, care includ Amazon Fresh și Amazon Go, și a organizațiilor sale PXT, care se ocupă de resurse umane.

Reducerile anunțate miercuri sunt de departe cele mai mari din istoria de 23 de ani a companiei din San Francisco fondată de fostul director Oracle Marc Benioff. El a fost pionier în metoda de închiriere a serviciilor software către dispozitive conectate la internet – un concept cunoscut acum sub numele de „cloud computing”.

Vremuri grele pentru companiile Big Tech

Zeci de mii de locuri de muncă sunt eliminate în industria globală a tehnologiei, pe fondul încetinirii vânzărilor și al preocupărilor tot mai mari cu privire la o recesiune economică. În plus, Big Tech se confruntă la nivel global cu presiuni pentru schimbarea modelului de business.


În noiembrie, proprietarul Facebook, Meta, a anunțat că își va reduce 13% din forța de muncă. Primele concedieri în masă din istoria companiei de social media vor duce la pierderea locurilor de muncă a 11.000 de angajați, dintr-un număr de 87.000 de angajați la nivel mondial.

Disponibilizări majore au fost operate și la Twitter, care și-a redus aproximativ jumătate din personal după ce multimiliardarul Elon Musk a cumpărat firma în octombrie.

Concedieri au fost operate inclusiv în China. Potrivit Reuters, și compania chineză ByteDance, care deţine aplicaţia video TikTok, a făcut concedieri masive. Sute de angajaţi din diverse departamente și-au piedut locul de muncă la finalul anului trecut, ca parte a măsurilor de reducere a costurilor, a anunţat și publicaţia South China Morning Post (SCMP).

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: