3 ianuarie, 2015

Rusia continuă să adopte măsuri caracteristice războiului rece: de această dată, blogul specializat în chestiuni de securitate şi apărare, Foxtrot Alpha, scrie despre repunerea în circulaţie, din 2018, a trenurilor nucleare, garnituri de tren în permanentă mişcare pe teritoriul rus, care trasportă pe ele câte 24 de rachete cu focoase nucleare.

Tratatul START II, iar noul tratat START semnat în 2011 nu exclude prevederea anterioară, interzice circulaţia pe căile ferate ruseşti a trenurilor care transportă rachete nucleare gata de lansare.

„Sistemul feroviar de rachete de luptă”, cum îl denumesc ruşii, funcţionează la fel ca submarinele nucleare, însă mult mai puţin costisitor. Iar faptul că este în permanentă mişcare şi că arată ca un marfar îl face greu de distins şi localizat de sistemele prin satelit ale occidentalilor.


Trenurile vor circula pe căile ferate ruse în permanenţă, printre trenuri marfar şi de pasageri şi se vor numi Barguzin, după vântul puternic care bate din estul Rusiei, dinspre Lacul Baikal.

Russia Today arată că, la fel ca şi cele 12 trenuri de acest gen din epoca sovietică, scoase din circulaţie în 1993, Barguzin va avea vagoanele deghizate în vagoane frigorifice normale, fără a avea însă şi o carcasă solidă din oţel, ca în trecut.

Şi asta pentru că noile rachete care se vor afla pe aceste trenuri, RS-24 ‘Yars’ ICBM , sunt mult mai uşoare decât cele folosite în perioada sovietică, la jumătate din greutatea acestora.

Moscova planifică cinci astfel de garnituri de tren, iar fiecare dintre acestea vor purta 24 de focoase nucleare, capabile să distrugă un oraş întreg.


Faptul că Rusia are în vedere resuscitarea mijloacelor războiului rece arată la ce nivel scăzut au ajuns relaţiile dintre Moscova şi Occident. Vladimir Putin şi-a propus o modernizare a armatei, însă situaţia economiei sale arată că planurile sale vor trebui stopate, pentru moment, sau reduse. Este una dintre opţiunile ca economia să rămână pe linia de plutire, cred economiştii ruşi.

(Citiţi aici în detaliu despre cheltuielile militare ale Rusiei: Raport SIPRI: Cheltuielile militare ale Rusiei sunt mai mari, ca procent din PIB, decât cele ale SUA şi ale ţărilor europene)

Însă nu se ştie dacă preşedintele va accepta această variantă sau va alege ca programul său militar, costisitor, va continua în acelaşi ritm.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: