28 decembrie, 2021

Acțiunile Alro Slatina (ALR) au pierdut 4,7%, chiar la deschiderea Bursei de marți dimineață, iar valoarea de piață a companiei a pierdut peste 64 de milioane de lei, până la aproape 1,285 miliardede lei, după ce compania a anunțat că, din cauza scumpirii energiei, va opri 3 din cele 5 hale de electroliză în care produce aluminiu primar.

Alro Slatina (ALR) este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu primar din UE și cel mai mare consumator de energie din România.

Criza energetică afectează tot mai profund industria românească. Alro se adaugă altui mare consumator de energie, Azomureș Tg. Mureș, care produce îngrășăminte chimice și și-a anunțat oprirea temporară a activității, acum mai puțin de două săptămâni.


Ambele companii sunt hub-uri industriale esențiale pentru economia României. De ele depind multe firme și multe activități în aval și în amonte.

Știind „că o parte din furnizorii și din clienții săi vor fi afectați de măsurile propuse”, Alro „și-a propus să angajeze cu acestea discuții constructive în vederea diminuării impactului și asigurării condițiilor de repornire a capacităților”, spune un raport Alro (ALR) trimis la Bursa de Valori București, luni seara.

Totodată, Alro Slatina (ALR) are în vedere „implementarea de măsuri tehnologice care să permită o repornire rapidă și eficientă atunci când condițiile de pe piețele de energie vor reveni la normal”, mai spune raportul citat.

Nu sunt avute în vedere „pentru moment concedieri ale personalului angajat, ci doar măsuri pentru eficientizarea folosirii forței de muncă, măsuri care pot cuprinde inclusiv perioade de șomaj tehnic sau devansarea și cumularea unor revizii și reparații”. 


Compania își propune reducerea costurilor și să compenseze, parțial, cantitățile de metal primar care nu vor mai fi produse cu metal reciclat sau cu metal primar cumpărat de la terți.

Investiții sub amenințările pieței energiei

Întretimp, „societatea se va concentra doar pe acele investiții care vor aduce câștiguri și îmbunătățiri imediate ale activității sale sau care sunt necesare în vederea conformării cu operarea sigură și legală”.

Alro avea deja în plan construcția unei centrale electrice pe gaz în ciclu combinat la uzinele din Slatina, și a unei centrale de cogenerare în fabrica de laTulcea , care produce alumina, precusrorul folosit ca materie primă la Slatina.

Planurile includ parcuri eoliene și fotovoltaice care să fie funcționale până în 2030, potrivit unui recent raport de sustenabilitate al companiei.

Centrala de la Slatina ar urma să fie gata până în 2025. Aceste investiții nu aduc, însă, „câștiguri și îmbunătățiri imediate”, ceea ce înseamnă că nu sunt cele prioritare.

„Celelalte investiții vor fi amânate pentru o dată ulterioară, în funcție de evoluțiile din economie”, mai spune raportul citat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: