România ocupa anul trecut primul loc între statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește decalajul dintre orașe și sate, potrivit datelor comunicate de Eurostat.
Astfel, riscul de sărăcie sau de excludere socială era de 28,3% în mediul urban (cities) față de 50,7% în mediul rural, cu mai puțin de patru puncte procentuale mai ridicat la orașe dar aproape dublu decât media la satele din UE.
De notat că Bulgaria are cele mai slabe performanțe relative de nivel de trai la sat în cadrul dar UE dar stă încă și ceva mai prost decât noi la oraș, ceea ce ne-a trimis pe primul loc în materie de decalaj.
De asemeni, trebuie reținut că prin orașe sau mediu urban trebuie înțelese zonele care au peste 50.000 de locuitori iar aceștia sunt concentrați într-un centru administrativ.
Foste state socialiste și sudul UE, la un numitor comun
Într-un grup compact de foste state socialiste ce au trecut la economia de piață și au aderat la UE ( Ungaria, Polonia, Croația, Letonia și Lituania) se regăsește un decalaj între orașe și sate mai mare de zece procente. Urmează apoi, cu valori semnificative, flancul sudic al Uniunii ( deschis de Spania și Italia) plus Slovacia.
De remarcat că raportul între rata de angajare a persoanelor din intervalul de vârstă 20-64 de ani la orașe și cea de la sate se regăsește peste tot, în aceste cazuri și pe partea de sărăcie, cu excepția notabilă a Greciei, un caz special prin rata extrem de redusă din mediul urban ce mai pot găsi de lucru, deși stă foarte prost și în mediul rural.
Estonia, Slovenia și Cehia se alătură occidentalelor ceva mai nordice Irlanda, Finlanda, Suedia și Luxemburg pe segmentul micilor diferențe încă pozitive în favoarea zonelor urbane în materie de evitare a sărăciei și a riscului de excluziune socială. Ceea ce arată că se poate ajunge la un echilibru rezonabil și în cazul în care nu s-a atins media europeană de nivel de trai.
Surpriza occidentală : ocupare mai mare și sărăcie mai mică în mediul rural
În schimb, oarecum paradoxal, șapte state occidentale puternic dezvoltate (printre care Germania, Marea Britanie și Franța) înregistrează valori mai bune ale acestor indicatori în zonele rurale decât în cele urbane.
Campioana în materie este Austria, cu un risc de sărăcie sau excluziune socială înjumătățit în zonele rurale față de cel din zonele urbane.
Desigur, se poate invoca fenomenul părăsirii orașelor pentru zone mai prietenoase din punct de vedere ecologic și evitarea aglomerărilor urbane de către persoanele care au nivel de trai mai ridicat în țările oocidentale.
Totuși, valori de peste 80% ocupare în mediul rural în cazul Germaniei și Suediei nu pot decât să surprindă pe cei din fostele țări socialiste și din partea de sud a continentului, care nu reușesc să prindă nici măcar pragul de 70%.
Sunt câteva date sintetice care ne indică direcția în care ar trebui făcută dezvoltarea amplasamentelor pentru locuit dar, mai ales, unde se află în fapt resursa pentru creșterea productivității muncii și a nivelului de trai la nivel național.
Date care ar trebui să ne trimită spre măsuri concrete de apropiere cât se poate de rapidă între sat și oraș, altminteri luate și pe vremuri dar repudiate fără rost.