Atacul de săptămâna trecută de la Paris, în care a fost decimată redacţia săptămânalului de satiră Charlie Hebdo, a fost revendicat miercuri de Al-Qaeda din Yemen printr-o înregistrare postată pe internet, anunţă presa franceză.
„Eroii au fost recrutaţi şi au acţionat”, spune unul dintre liderii Al-Qaeda din Yemen, Nasser Ben Ali al-Anassi, în înregistrarea care a apărut pe un site islamist.
Unul dintre cei doi fraţi Kouachi s-a antrenat în Yemen alături de jihadişti.
Charlie Hebdo a apărut miercuri pe piaţă. Tirajul: 5 milioane de exemplare
Revendicarea atacului are loc chiar în ziua apariţiei primului număr de după atacul asupra redacţiei săptămânalului de satiră.
Jurnaliştii rămaşi au fost găzduiţi în redacţia publicaţiei Liberation pentru a-şi putea pregăti numărul apărut miercuri pe piaţă. Iniţial s-a anunţat un tiraj de un milion de exemplare, în condiţiile în care, în mod obişnuit, are un tiraj de 45.000-60.000 de exemplare. Mai apoi s-a vorbit despre un tiraj de 3 milioane de exemplare, ca informaţiile din ziua apariţiei să arate că se va ajunge cel mai probabil la 5 milioane de reviste.
Încă de dimineaţă la chioşcurile de ziare din Franţa oamenii au făcut cozi pentru a cumpăra publicaţia, care se epuiza văzând cu ochii. Două tipografii lucrează la tipărirea ziarului, în condiţiile în care cererea este foarte mare.
Pentru prima dată publicaţia va fi distribuită şi în SUA, iar distribuţia internaţională va fi mai mare decât de obicei. Şi tot ca o premieră, de această dată revista este publicată şi în limbi străine: engleză, spaniolă, turcă.
Numărul îl are pe copertă pe profetul Mahomed, care ţine în mâini un semn pe care scrie „Je suis Charlie”. Deasupra lui scrie „Totul este iertat”. Imaginea a fost făcută publică acum câteva zile, înainte de apariţia pe piaţă a publicaţiei.
Măsurile de securitate au fost suplimentate, tipografiile unde este tipărit ziarul sunt ţinute secret, iar centrele logistice folosite de distribuitori sunt sub protecţia poliţiei.
Din culisele realizării noului număr
Liberation, Le Figaro şi New York Times scriu despre culisele realizării primului număr după decimarea redacţiei săptămânalului de satiră francez.
Echipa rămasă s-a reunit încă de vineri în redacţia Liberation şi a decis ca următorul număr să nu fie unul în care să se aducă un omagiu celor care şi-au pierdut viaţa, pentru că nu ar fi fost în spiritul revistei.
„Dacă vrem să fim fideli celor care nu mai sunt, terbuie să fim fideli spiritului jurnalului – iar acesta este de a provoca râsul”, a spus unul din avocaţii revistei.
Toţi caricaturiştii sunt prezenţi în paginile ei, chiar şi cei care şi-au peirdut viaţa, Chard, Cabu, Wolinski, Honore şi Tognous, cu desene inedite.
Sunt articole necorectate, ca un omagiu adus corectorului Moustapha Ourrad, care a fost şi el ucis. În plus, foşti caricaturişti ai revistei revin de această dată în paginile publicaţiei, iar Riss, unul dintre cei răniţi la umăr în atac a trimis şi el desene.
Reacţii la noul număr
Noul număr al Charlie Hebdo provoacă deja reacţii, arată Agerpres, care inventariază poziţiile din lumea musulmană.
Publicarea acestor desene „insultătoate la adresa profetului” va „ațâța ura”, a estimat marți seara Al-Azhar, una dintre cele mai prestigioase instituții ale islamului sunnit, cu sediul în Egipt.
Tot marți, instanța care reprezintă islamul pe lângă autoritățile egiptene, Dar al-Ifta, „a avertizat” împotriva publicării acestor desene, considerând-o „o provocare nejustificată pentru sentimentele a 1,5 miliarde de musulmani din toată lumea”.
60 de persoane au manifestat marți la Peshawar (nord-vestul Pakistanului) pentru a-i lăuda pe autorii atacului împotriva revistei satirice Charlie Hebdo, potrivit corespondentului AFP la fața locului.
În Franța, principalele organizații musulmane au lansat un apel comunității „să-și păstreze calmul” și să „respecte libertatea de opinie”, în timp ce cel mai important ziar satiric francez, Le Canard Enchaîne, a dezvăluit că a primit amenințări a doua zi după masacrul de la Charlie Hebdo.