15 octombrie, 2022

Companiile din domeniul turismului, alimentației publice și organizării de evenimente, a căror activitate a fost afectată de războiul din Ucraina, vor putea beneficia de sprijin financiar din partea statului în valoare totală de 750 milioane de euro, se arată într-un proiect de ordonanță de urgență lansat, joi, în dezbatere publică de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

„România Turistică are nevoie de un mediu antreprenorial rezilient, iar măsura pentru compensarea creşterilor de preţ generate de criza din Ucraina şi criza energetică reprezintă răspunsul cel mai oportun pe care statul, prin Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, îl poate oferi”, a declarat ministrul Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, într-un comunicat prin care a anunțat proiectul de act normativ.

Potrivit sursei citate, publicarea proiectului vine în urma şedinţei publice din data de 7 octombrie 2022, cu reprezentanţii mediului asociativ din industriile ospitalităţii, turismului şi organizării de evenimente, privind dezbaterea proiectului de schemă de ajutor de stat HoReCa 2.

Schema de ajutor de stat este împărțită pe doi piloni

  • Pilonul 1 presupune compensarea creşterii cheltuielilor totale în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022 faţă de cele aferente aceleiaşi perioade a anului 2021, prin aplicarea unui procent de 25%, cu excepţia cheltuielilor cu energia electrică şi/sau gaz, creşteri de costuri generate de criza războiului din Ucraina.
  • Pilonul 2 presupune compensarea cu maximum 30% din creşterea costului eligibil cu energia electrică şi/sau gaz în perioada 1 februarie 2022 – 31 decembrie 2022, creşteri de costuri generate de criza războiului din Ucraina.

Companiile care vor să aplice au posibilitatea înscrierii pe ambii piloni sau doar pe unul dintre cei doi piloni.

Potrivit notei de fundamentare, bugetul schemei de ajutor de stat HoReCa2 solicitat de reprezentanţii industriei este de 750 milioane de euro, echivalent în lei.

“Acesta (bugetul – n.r.) va fi analizat de Ministerul Finanţelor, care va determina alocarea bugetară în conformitate cu sursele de finanţare existente”, precizează Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

Prin implementarea măsurii se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr estimat de 10.000 de beneficiari.


Schema se derulează de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă până la data limită impusă de Cadrul Temporar Ucraina, plata sumelor corespunzătoare urmând a fi realizată până cel târziu la data de 31 decembrie 2024, în limita creditelor bugetare alocate cu această destinaţie.

Maximum 2 milioane de euro pe întreprindere

Conform notei de fundamentare, valoarea maximă a ajutorului acordat nu poate depăși 2 milioane de euro pentru companiile care aplică pentru ambii piloni sau doar pentru pilonul 2.

În cazul pilonului 1, valoarea maximă a ajutorului de stat va fi de 500.000 de euro.

(Citește și: „Comisia Europeană deschide și mai mult robinetul ajutoarelor de stat în economie – detalii”)

În cazul în care ajutorul primit nu depășește pragul de 200.000 de euro, beneficiarul va fi obligat să își mențină activitatea pe o perioadă de 12 luni de la primirea fondurilor.

Dacă ajutorul financiar depășește pragul de 200.000 de euro, atunci beneficiarul va fi obligat să mențină activitatea pe o perioadă de minimum 24 de luni, în caz contrar statul va solicita returnarea fondurilor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: