15 octombrie, 2021

Valoarea producției agricole în 2020 s-a situat cu 15,4% SUB cea din anul precedent, potrivit datelor definitive comunicate de INS. Sectorul vegetal a înregistrat o scădere de 21,5%, în timp ce producția animală a consemnat o scădere modică, de 1,2%. Sectorul serviciilor prestate în agricultură a scăzut și el cu 1,2% în termeni reali.

Datele pe regiuni de dezvoltare arată că problemele au fost concentrate pe partea de producție vegetală, în urma condițiilor meteorologice defavorabile în jumătatea de sud a țării.

Astfel, scăderile au fost masive în Sud-Muntenia (-27,5%), Vest (-34,0%) și Sud-Est (-39,7%), cu București-Ilfov (-13,5%) și Sud-Vest Oltenia (-11,4%) ceva mai puțin afectate, și aproape de rezultatul din Nord-Est (-13,9%).


La acestea trei din urmă, valoarea producției a fost ameliorată de singurele creșteri consemnate pe plan național, pe partea de producție animală. Importanța acestui sector se poate vedea și din scăderile marginale înregistrate în Transilvania (regiunile Centru și Nord-Vest), care au avut și cel mai mic declin al producției agricole per total.

Per total, producția ramurii agricole s-a diminuat în prețuri curente la cea mai mică valoare din ultimii trei ani, fiind cu mai bine de cinci procente sub cea din 2018.

Situația a fost complicată prin dependența puternică de rezultatul producției vegetale, care a coborât, chiar, sub nivelurile din 2011 sau 2013. Cu toate acestea, ea a continuat să reprezinte 64,9% din suma veniturilor obținute în agricultură.

Importanța agriculturii în formarea PIB, pe un trend negativ

Rezultatul modest şi influența negativă de 0,7 puncte procentuale la creşterea economică de 4,2% consemnată anul trecut, au condus la reducerea ponderea agriculturii în valoarea adăugată brută la doar 4,2%. Urmare a scăderii producției vegetale (cu un grad de valorificare scăzut) și a reculului lent dar sistematic din zootehnie, a fost stabilit un nou record negativ iar agricultura s-a dus la doar 3,5% din PIB.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: