Banca Centrală Europeană (BCE) ar urma să decidă, joi, prelungirea cu șase luni a programului său de achiziţii de titluri de stat emise în euro, la nivelul actual de 80 de miliarde de euro lunar, potrivit majorităţii economiştilor chestionaţi de Reuters.
De asemenea rata dobânzii de referinţă ar putea rămâne nemodificată, pentru continuara programului de relaxare monetară (quantitative easing – QE).
Va fi ultima ședință de politică monetară din 2016 a Băncii Centrale Europene (BCE). Ședința BCE va preceda sesiunea similară a Federal Reserve (FED, banca centrală a SUA), de la care se aşteaptă o creştere a dobânzii de referinţă pe dolar, ca urmare a îmbunătăţirii sentimentului despre economia americană și a echilibrării efectelor probabile pe care politica viitoarei Administrații Trump le va avea asupra economiei americane.
„Piețele se așteaptă deja BCE să extindă relaxarea cantitativă dincolo de luna martie anul viitor. Este puţin probabil ca moneda europeană să scadă, deoarece pariurile împotriva euro s-au înmulțit după referendumul italian și investitorii au tendința de a cumpăra din nou euro”, a declarat Yukio Ishizuki, un strateg de piaţă valutară de la Daiwa Securities din Tokyo, citat de Reuters.
Cotaţia euro a crescut joi dimineață cu 0,2 %, până la 1,0776 dolari, în apropierea maximului ultimelor trei săptămâni, de 1,0797 dolari, atins după ce moneda europeană a coborât până la 1,0505 dolari, cel mai scăzut nivel din martie 2015, ca urmare a respingerii prin referendum a proiectului de reforme al premierului italian Matteo Renzi.
To do list pentru Mario Draghi
Frânarea ritmului de achiziții de active de către BCE și-ar găsi acum cel mai rău moment, după victoria lui Donald Trump în preșidențialelel din SUA și după vacuumul politic din Italia, spune comentariul Politico.eu.
Dacă BCE va decide să continue, chiar până în septembrie 2017, programul de achiziții de obligațiuni în euro, în scopul finanțării sistemului financiar european, Mario Draghi ar putea modifica criteriile programului, extinzându-se pe piața de acțiuni și de obligațiuni emise de bănci – cred analiștii citați de Politico
Nu este exclusă achiziția în special a tilturilor Italiei, în cazul în care volatilitatea pe piața acestora s-ar accentua până la niveluri „severe” – mai spune sursa citată.
Contextul macro
Știrile macroeconomice (inclusiv așteptarea ședinței BCE, demisia premierului italian după aprobarea Bugetului pe 2017, speculațiile privind intervenția guvernului de la Roma pentru salvarea băncii Monte Dei Paschi), cele din sfera companiilor și evoluțiile de pe piețele internaționale de materii prime au avut impact pe piața financiară miercuri.
Rata de dobândă la titlurile de stat germane pe scadența 10 ani s-a redus la 0,35%, indicele bursier pan-european EuroStoxx 50 a crescut cu 1,3%.
Încrederea în economie s-a ameliorat în decembrie, indicatorul IBD/TIPP urcând cu 3,4 puncte lună/lună până la 54,8 puncte (cel mai ridicat nivel din noiembrie 2006).
Informațiile macroeconomice din SUA, perspectiva unor modificări de legislație în sectorul farmaceutic, știrile companiilor (Western Digital, Micron Technology, Vera Bradley, Brown-Forman) și dinamica cotațiilor internaționale la țiței și alte materii prime au influențat, la rândul lor piața financiară miercuri.
Rata de dobândă la titlurile de stat americane cu scadența 10 ani a scăzut la 2,35%, iar indicele Dow Jones a urcat cu 1,5% până la un nou maxim istoric.