9 august, 2020

Parlamentul afgan a aprobat, duminică, eliberarea a 400 de talibani, pregătind astfel terenul pentru începerea negocierilor de pace care au ca obiectiv încheierea războiului de peste 18 ani, informează Reuters.

Decizia a fost luată la presiunile făcute de Administrația Statelor Unite, Donald Trump insistând pentru încheierea unui acord de pace pentru a începe să retragă trupele SUA din Afghanistan.

Duminică, șeful statului american a anunțat că numărul soldaților americani prezenți în Afghanistan va scădea anul acesta la sub 5.000.


Eliberarea prizonierilor a fost condiţia impusă de talibani pentru a începe negocierile de pace. În acest context, Parlamentul afghan a votat duminică o rezoluție în care se afirmă: „Pentru a înlătura un obstacol, a permite începerea procesului de pace şi stoparea vărsării de sânge, Wolesi Jirga (Parlamentul – n. red.) aprobă eliberarea a 400 de talibani”.

La scurt timp, preşedintele afgan Ashraf Ghani a declarat: „Voi semna astăzi ordinul de eliberare pentru cei 400 de prizonieri”.

Săptămâna trecuă,Ashraf  Ghani a invitat la Kabul aproximativ 3.200 de lideri ai comunităţii afgane şi politicieni pentru a sfătui Guvernul cu privire la această acţiune.

Discuţiile între talibani şi guvern vor începe săptămâna viitoare la Doha, au spus experţi diplomaţi. Ghani a făcut apel la gruparea islamistă să înceteze complet toate acţiunile armate.


Cetățenii din Afghanistan, în schimb, s-au arătat furioşi că sutele de talibani, cunoscuţi ca fiind autorii unora dintre cele mai sângeroase atacuri din țară, sunt eliberaţi, iar grupurile pentru drepturi civile au pus sub semnul întrebării moralitatea procesului de pace.

Doar în 2019, peste 10.000 de civili au fost ucişi sau răniţi în conflictele din Afganistan, iar pentru ultimul deceniu bilanţul este de peste 100.000, potrivit unui raport al Naţiunilor Unite.

În luna februarie a acestui an, la Doha, Statele Unite şi talibanii au semnat un acord. Conform noii înţelegeri, militanţii au fost de acord să înceteze atacurile şi să nu permită grupării al-Qaeda să opereze în zonele pe care le controlează. SUA şi aliaţii NATO au convenit să îşi retragă trupele din Afganistan în decurs de 14 luni, dacă militanţii respectă acordul.

Negocierile de pace erau inițial prevăzute să înceapă la 1 martie, dar condiția de încetare a focului a fost încălcată și discuțiile au fost anulate.

Aproximativ 13.000 de militari americani sunt staţionaţi în Afganistan, împreună cu alte mii de militari din state membre NATO. În Afghanistan se află și cel mai mare contingent de militari români din afara granițelor. În 2019, contribuția României la misiunea NATO din Afghanistan a fost de aproximativ 900 de militari.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: