11 aprilie, 2023

Chemat în Parlament să explice ”gaura de la buget” de 20 de miliarde, ministrul de Finanțe Adrian Câciu a acuzat marți Parlamentul de ”iresponsabilitate”.

În deschiderea ”Orei Guvernului” de la Parlament, ministrul de Finanțe a fost acuzat de proasta construcție a bugetului de stat pe anul 2023.

Urcat la tribună, Adrian Câciu a acuzat Parlamentul de iresponsabilitate și a amintit că bugetul pe 2023 a fost votat de Parlament, nu impus de Ministerul de Finanțe.


Legat de construcția bugetului, Adrian Câciu a mai explicat: ”V-aș indica să citiți toate paginile opiniei Consiliului fiscal, rezervele pe care le exprimă Consiliul fiscal sunt asupra veniturilor suplimentare prevăzute a se încasa din combaterea evaziunii fiscale. Nu este nicio supraestimare a veniturilor. A nu prinde venituri din combaterea evaziunii fiscale, este echivalentul predării României pe mâna evazioniștilor”.

Adrian Câciu: ”Nu e nicio gaură de 20 miliarde, doar o încetinire de 4 miliarde față de estimat”

Adrian Câciu a expicat că demersul de a cere o reducere a cheltuielilor bugetare cu 20 de miliarde nu este legat de nicio ”gaură”, ci este un gest de responsabilitate guvernamentală.

”Și anul trecut am luat măsuri pentru ajustarea cheltuielilor – 10 miliarde lei. Și anul trecut, deși deficitul era mai mic, aveam o mai slabă încasare a veniturilor. De ce? Problemele economiei sunt ciclice, economia nu evoluează liniar. E mult mai bine să luăm măsuri preventive acum, la început de an, ca să avem mai târziu rezultate bune și venituri bune. Nu cred că e un efort extraordinar să reducem cheltuielile bugetare. Să dea Dumezeu ca la rectificare veniturile să fie pe măsura estimatului și atunci poate găsim, ca supliment, și un pachet de măsuri pentru populație”, a afirmat Adrian Câciu.

El a mai precizat că nu există nicio gaură la buget de 20 de miliarde lei. ”Încetinirea e de 4 miliarde lei față de programat”, a spus ministrul de Finanțe.

”E foarte bine să reducem evaziunea”


”Avem creanțe de recuperat de 25 de miliarde lei, avem evaziune fiscală de 12%. Nu credeți că e bine să întărim colectarea? Eu zic că e foarte bine să reducem evaziunea și să creștem astfel veniturile bugetare, sper că nu aveți nimic împotrivă…”, a afirmat Adrian Câciu.

Ministrul de Finanțe a mai argumentat cu o statistică soliditatea politicilor ministerului pe care îl conduce: ”În anul 2020, cu un guvern de dreapta, am avut un deficit de 9,4% din PIB. În 2021 deficitul a fost de 6,7% din PIB – era programat să fie mai mare, dar a venit Adrian Câciu și l-a redus, în 2022 deficitul a fost de 5,7% din PIB . Acum, pentru 2023, avem programat un deficit de 4,4% din PIB”.

Tăierea cheltuielilor: unde găsim 20 de miliarde

Revenind la decizia de tăiere a cheltuielilor bugetare, Adrian Câciu a precizat: ”Ajustarea se va face pe cheltuieli, nu vor crește taxele. Banii din PNRR se vor încasa. Reformele se vor realiza”.

Ministerele urmează să propună miercuri în guvern propriile soluții, premierul Nicolae Ciucă estimând luni că ar fi nevoie de o reducere cu 6% a cheltuielilor totale. În mare, ministerele vor veni cu propuneri de reducerea cheltuielilor ”administrative” și de amânare a unor proiecte.

Separat premierul are lista sa: e vorba de anularea sporurilor salariale Covid (de 85%) care încă se acordă în MAI sau Ministerul Sănătății, înghețarea salariilor până la apariția noii legi a salarizării și interdicția cumulului pensie/salariu în instituții ale statului.

Nu este clar dacă economia se ridică la 20 de miliarde.

Pe de altă parte, în guvern și pe agenda premierului, a PNL sau a PSD nu există nicio discuție privind reforma aparatului de stat. Exemplu concludent: numărul secretarilor de stat în Guvernul Ciucă a ajuns la 200.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: