27 decembrie, 2010

Aderarea la Schengen: România se răsteşte la Germania şi Franţa, Bulgaria încearcă să le ia cu binişorul. În timp ce românii au lansat un adevărat tir asupra Germaniei şi Franţei, din cauza propunerii celor două ţări de a amâna aderarea la Spaţiul Schengen, bulgarii încearcă să ia cele două puteri cu binişorul. Premierul bulgar, Boiko Borisov, a declarat, potrivit Sofia News Agency, că „Franţa şi Germania sunt stâlpii UE. Europa este puternică prin toate cele 27 de state, dar acestea două sunt fundamentale”. (Gândul)

Crăciun cu bani în visterie pentru Guvern. Cât a avut la dispoziţie „Moşul” Emil Boc şi de unde a avut bani pentru cadouri. În decembrie, Guvernul a avut la dispoziţie circa două miliarde de euro la capitolul cheltuieli. Suma reprezintă diferenţa dintre deficitul bugetar maxim admis de FMI pentru 2010, de 6,8% din PIB, şi cel de 5,2% din PIB înregistrat la finele lunii noiembrie, conform execuţiei bugetare care a fost publicată vineri de Ministerul de Finanţe. Suma este una record şi echivalează cu circa 6% din veniturile anuale ale statului. (Gândul)

Daniel Dăianu: „Relansarea economică prin finanţarea consumului este o naivitate”. După dezumflarea balonului consumului, acest sector nu mai atrage finanţări. Adevărata revenire se va baza pe investiţii şi pe atragerea fondurilor europene, spune profesorul de economie Daniel Dăianu. (Evenimentul zilei)


Bisericile Catolică şi Ortodoxă: proiecte sociale de 24 de milioane de euro. Biserica Catolică, prin intermediul Caritas, şi Biserica Ortodoxă, prin Patriarhia Română, derulează cele mai importante programe de binefacere din România. Aproape 800.000 de beneficiari, bugete ce se apropie anual de 24 milioane de euro şi 11.000 de angajaţi şi voluntari. Caritas şi Patriarhia Română sunt cei mai mari filantropi din România. (Adevărul)

Leul rămâne în corzi şi în următorul an. Îngrijorările legate de noi turbulenţe politice şi de consolidarea fiscală vor pune presiune pe moneda naţională şi în următoarele luni, consideră analiştii. (Adevărul)

Oficialii Bucureştiului nu ştiu câţi vizitatori are Capitala, da o pun pe harta turistică a Europei. Asociaţia de Turism a Municipiului Bucureşti (ATMB), fondată în octombrie anul trecut printr-un parteneriat public-privat, promite proiecte ce vor transforma Capitala „într-o destinaţie turistică europeană comparabilă cu Praga, Paris şi alte mari capitale”, deşi oficialii asociaţiei nu ştiu nici măcar câţi vizitatori primeşte Bucureştiul. (Ziarul Financiar)

Străinii fac exporturile României. „România este mai mult un atelier pentru companii străine care produc aici şi exportă decât un exportator în sine”. Astfel descrie situaţia comerţului exterior românesc Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor (ANEIR). De altfel, cifrele susţin această afirmaţie, în condiţiile în care doar trei din primii 100 de exportatori sunt companii cu capital autohton. capital autohton.”>(România Liberă)


Numărul angajaţilor în MAI, cu 25% mai mare decât media în Uniunea Europeană. MAI afirma ca trebuie sa implementeze masuri de redimensionare a numarului de posturi ocupate de politisti, cadre militare, soldati si gradati voluntari, functionari publici si personal contractual, Romania avand o medie de 500 de lucratori la 100.000 de locuitori, cu 25% peste media europeana. (Hotnews)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: