Acțiunile credit Suisse au avut parte de un declin de peste 20% miercuri, ajungând la un nou minim record, după ce Ammar Al Khudairy, președintele Saudi National Bank, cel mai mare investitor al credit Suisse, a anunțat că nu poate furniza asistență financiară băncii elvețiene, transmite Reuters.
Prăbușirea acțiunilor credit Suisse au dus la o scădere de 6% a indexului băncilor europene.
Banca Națională din Arabia Saudită, care la rândul său este deținută în proporție de 37% de fondul suveran de investiții din Arabia Saudită, a devenit anul trecut cel mai mare acționar al credit Suisse, după ce a preluat o participație de 9,9% la banca elvețiană pentru suma de 1,4 miliarde de franci. Între timp, valoarea acestei participații s-a redus cu peste 500 de milioane de franci.
Preşedintele Saudi National Bank, Ammar Al Khudairy, a exclus miercuri posibilitatea unor noi investiţii în banca elveţiană credit Suisse, deoarece o participaţie mai mare ar însemna noi obstacole de reglementare.
„Răspunsul este categoric <<nu>> din mai multe motive, cel mai simplu fiind cel legat de reglementare şi statut”, a spus Ammar Al Khudairy, adăugând că „dacă vom trece peste 10%, automat se aplică noi reguli fie din partea organismului nostru de reglementare, fie din partea celui din Elveţia sau din Europa. Nu suntem înclinați să intrăm într-un nou regim de reglementare.”
Problemele credit Suisse
De mai multe luni, credit Suisse este implicată într-un amplu plan de relansare, conform căruia divizia de investment banking va fi separată de grupul bancar, care se va concentra pe activitățile sale principale din domeniul managementului averilor.
Marți, banca a publicat raportul său anual pe 2022 în care arată că au fost identificate “deficiențe majore” în controalele privind raportările financiare și încă nu a oprit exodul de clienți.
A doua mare bancă din Elveția caută să se redreseze după o serie de scandaluri, care au subminat încrederea investitorilor și a clienților. Retragerile de fonduri de către clienți în trimestrul patru au depășit 110 miliarde de franci elvețieni (120 miliarde de dolari).
Oficialii de la Banca Națională a Elveției (SNB) nu au dorit să răspundă solicitărilor Reuters de a comenta situația cu care se confruntă credit Suisse, după ce titlurile au scăzut cu 20%.
Credit Suisse a tras după sine întregul sistem bancar european
Și acțiunile băncilor din Europa înregistrau miercuri scăderi semnificative, după ce tranzacționarea titlurilor credit Suisse a fost de câteva ori oprită de operatorul Bursei de la Zurich, din cauza volatilității.
Indicele bancar european a scăzut cu 6%, ajungând la cel mai redus nivel de la începutul anului. De miercurea trecută, indicele a pierdut 13% din valoare, cea mai mare pierdere săptămânală de când Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022.
“Piețele au luat-o razna, ne mutăm de la problemele băncilor americane la cele ale băncilor din Europa, în primul rând credit Suisse. Aceste evoluții afectează întregul sector bancar european”, a apreciat Carlo Franchini, de la Banca Ifigest din Milano.
Și acțiunile băncii elvețiene UBS au scăzut cu 6,8%, ale grupurilor bancare franceze BNP Paribas și Societe Generale cu 8,7% și, respectiv, 9,5%, în timp ce titlurile băncii spaniole Banco de Sabadell și ale grupului german Commerzbank înregistrau scăderi între 6,5% – 7,5%.
Băncile americane au deschis la rândul lor pe minus
Băncile americane au înregistrat la rândul lor scăderi semnificative ale valorii acțiunilor la deschiderea ședinței de tranzacționare de miercuri.
Citigrup a consemnat o depreciere de -5,6%, Bank of America de -3,3%, JPMorgan Chase de -4,1%, First Republic Bank de -14%, Western Allicen Bancorp de -6,7%, iar PacWest Bancorp de -22%.
Acest lucru a afectat și evoluția indicilor. S&P 500 a scăzut cu 1,46%, Dow Jones Industrial Average cu 1,6%, iar Nasdaq cu 1%.
***