22 februarie, 2024

Indicii burselor europene vor atinge maxime istorice în 2024, este concluzia unui sondaj realizat de Reuters, deoarece există optimismul că reducerea ratei dobânzii de către BCE și posibilă aterizare lină a economiei vor da un impuls economiei.

Administratorii de fonduri de investiții și analiștii pieței de capital intervievați în perioada 9-21 februarie se așteaptă ca indicele de referință paneuropean STOXX 600, să ajungă la 510 până la sfârșitul anului, depășind pentru prima dată pragul psihologic de 500. Aceasta presupune o creștere de 3,7% față de închiderea de marți de 491,90 și un avans de 6,5% pentru întregul an 2024.

Indicele STOXX 600 este urmărit cu atenție după ce a atins joi un maxim istoric, sprijinit de acțiunile companiilor de tehnologie, după anunțarea unor venituri neașteptat de mari de către producătorul americav de cipuri Nvdia.


În același timp, indicele Euro STOXX 50, ale celor 50 cele mai lichide acțiuni din zona euro, este așteptat să urce la 4.800 până la finele anului 2024, implicând un câștig de 0,8%, față de închiderea de marți, arată mediana răspunsurilor la sondaj.

În 2023, STOXX 600 din Europa a căștigat 12,7% și Euro STOXX 50 peste 19%, iar până acum în 2024 au adăugat încă 2,7% respectiv 5,3%. Avansul s-a accelerat în ultimele două luni din 2023, pe măsură ce investitorii au mizat pe un boom al Inteligenței Artificiale și atingerea vârfului pentru dobânzi pe măsură ce indicele inflației globale scade.

Traderii de pe piața monetară mizează pe faptul că Banca Centrală Europeană va reduce rata de bază cu peste 100 de puncte de bază până la sfârșitul anului. Dar astfel de pariuri au mai pierdut din amploare în ultimele săptămâni, pe fondul comentariilor mai puțin încurajatoare din partea oficialilor băncii centrale și a datelor solide din SUA și Europa.

„Totul se concentrează pe macro și nu este încă sigur că băncile centrale vor reduce dobânzile la fel de puternic și de repede pe cât este stabilit în piață”, a spus Michael Field, analist bursier la compania Morningstar. „Există o mulțime de motive pentru a crede că acest lucru nu se va întâmpla exact așa cum dorește piața, ceea ce ar putea duce la dezamăgire și la o potențială volatilitate”, a mai spus Field.


MAi puțin de 60% dintre respondenți au spus că o corecție pe piața bursieră locală este „improbabilă” în următoarele trei luni, în timp ce restul au spus că este „probabilă”.

La fel ca în SUA, concentrarea randamentelor a fost o temă importantă în Europa în ultima vreme, doar patru acţiuni reprezentând 65% din câştigurile indicelui de referinţă de la începutul anului. Producătorul de echipamente de cipuri ASML holding NV, producătorul danez de medicamente Novo Nordisk A/S, gigantul german de software SAP SE şi producătorul francez de bunuri de lux LVMH au înregistrat câştiguri de două cifre în 2024.

Dincolo de industriile individuale, semnele unei economii globale rezistente încurajează sentimentul investitorilor. În acelaşi timp, pariurile că băncile centrale mondiale vor începe să reducă ratele dobânzilor în cursul acestui an pun au trimis deja indicele de referinţă S&P 500 din SUA la un nivel record.

Charles-Henry Monchau, şeful biroului de investiţii de la Banque Syz Group, susţine că acţiunile europene nu vor fi afectate chiar dacă creşterea economică din zona euro va fi dezamăgitoare.

Evaluările ridicate ale celor mai performante companii europene sunt „parţial justificate de creşterea superioară a profiturilor, de un bilanţ puternic şi de un avantaj competitiv durabil”, a spus acesta.

Încrederea în acţiunile din domeniul luxului revine, de asemenea, în condiţiile în care vânzările rezistente ale LVMH au determinat creşteri mai ample. 

Cu toate acestea, stimulentele fragmentate din China au dus la o subperformanţă în sectorul resurselor de bază. Totodată, comerţul cu amănuntul a rămas în urmă, fiind afectat de Hennes & Mauritz AB. Unii strategi, printre care Max Kettner de la HSBC Holdings Plc, au avertizat că sentimentul de creştere ar fi putut duce la o supraevaluare a pieţei. 

Alţii susţin că acţiunile europene sunt subapreciate, argumentând că recenta creştere a fost concentrată în SUA şi în acţiunile legate de tehnologie. 

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: