27 ianuarie, 2014

Acordul cu SUA ar putea avantaja Uniunea Europeană prin creșterea influenței economice a uniunii asupra economiilor emergente – potrivit declarațiilor oficiale ale comisarului pentru Comerț.

Țări emergente ca Rusia, China, Brazilia sau India (BRIC) au standarde de piață mult mai reduse decât ale Uniunii Europene și Statelor Unite ale Americii, iar viitorul Parteneriat transatlantic de liber schimb UE-SUA ar putea probabil să modeleze standardele acestor țări, consideră comisarul european pentru comerț, Karel de Gucht (foto).

„Probabil cea mai importantă valoare a unui acord va fi în relația noastră cu restul lumii. De ce? Pentru că UE și SUA sunt cele mai mari piețe și cei mai influenți reglementatori. Orice abordare comună va dubla influența aceasta. Și va putea modela reglementările din întreaga lume, inclusiv din țări ca Brazilia, India, China și Rusia, unde astăzi standardele sunt în general mult mai joase decât în SUA și UE. Aceasta ar aduce un beneficiu uriaș Europei – din moment ce noi suntem cel mai mare exportator și importator și gazda și sursa de investiții străine”, a argumentat comisarul european, într-un discurs ținut la Dusseldorf, în 22 ianuarie.


Comisarul european pentru comerț a subliniat că prin viitorul acord transatlantic pentru comerț și investiții, negociat între SUA si UE, Uniunea Europeană nu va permite băncilor să facă speculații financiare cu economiile deponenților.

„Dacă – în urma negocierilor – UE va coborî standardele de protecție a cetățenilor privind alimentele sau mediul, dacă vom abandona politica noastră asupra hranei din organisme modificate genetic sau asupra cărnii cu hormoni, daca vom avea o abordare lejeră asupra reglementărilor financiare și vom da băncilor mână liberă să speculeze cu economiile oamenilor, aceasta va fi, într-adevar, inacceptabil”, a dat asigurări Karel de Gucht.

Negocierile cu SUA, suspendate temporar la capitolul litigii stat-companii

Comisarul Karel de Gucht a anunțat pe 21 ianuarie că, din luna martie, timp de 3 luni, va pune în dezbatere publică un document privind negocierile cu SUA pe partea de litigii state-companii – „investor-to-state dispute settlement” (ISDS), un subiect sensibil al capitolului dedicat investițiilor din cadrul viitorului parteneriat transatlantic pentru comerț și investiții.

Miercuri, la Dusseldorf, comisarul european a precizat că doar partea de ISDS va fi întreruptă din negocierile cu SUA, până la încheierea consultării publice europene, însă restul capitolelor din acord vor fi negociate mai departe.


„Acum am văzut o serie de titluri susținând fie că negocierile TTIP, fie cel puțin o parte din negocieri vor fi suspendate. Nu este corect. Procesul de negociere continuă la putere maximă, cu următoarea rundă de discuții în luna martie. Vom apăsa butonul de pauză doar pe ISDS”, a afirmat Karel De Gucht.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: