Negocierile de la Viena dintre SUA, China, UE, Rusia și Iran, privind resuscitarea acordului nuclear cu acesta din urmă, vor continua luni fără să se fi făcut un alt progres notabil în afară de acela că nu s-au blocat. Și americanii și iranienii cer unii altora să facă primele și cele mai importante concesii.
Mai mult, negociatorii americani și iranieni nici nu s-au așezat la aceeași masă, ci și-au transmis mesajele prin membrii celorlalte delegații, care au făcut o „navetă diplomatică” între ei pe holurile Grand Hotel din Viena, potrivit New York Times.
Un grup de lucru se concentrează asupra modului în care se vor ridica sancțiunile economice dure pe care Statele Unite le-au impus și care sunt incompatibile cu termenii acordului nuclear, cunoscut formal sub numele de Planul de Acțiune Comprehensiv Comun sau J.C.P.O.A.
Celălalt grup de lucru se concentrează asupra modului în care Iranul poate reveni la limitele privind uraniul îmbogățit și centrifugele pentru a-l produce în condițiile acordului.
Cine și ce concesii face primul
Negociatorii americani spun că „au prezentat o idee foarte serioasă şi au demonstrat o intenţie reală de a relua respectarea (acordului nuclear iranian din 2015) dacă Iranul se va conforma din nou”, a declarat un oficial american, citat de AFP și Agerpres.
„Am văzut anumite semne (de reciprocitate) dar, cu siguranţă, nu suficiente. Întrebarea este dacă Iranul este dispus să (…) aleagă aceeaşi abordare pragmatică ca cea a Statelor Unite pentru a-şi respecta din nou obligaţiile care îi revin în temeiul acordului”, a spus oficialul american.
La rândul său, Iranul cere Statelor Unite să facă primul pas în ridicarea acestor sancţiuni.
(Citiți și: „Ayatollahul Khamenei: Iranul va reîncepe să respecte acordul nuclear doar după ce SUA va ridica toate sancțiunile”)
Pe de altă parte, nu toate sancțiunile impuse Iranului în timpul administrației Trump vor fi ridicate, a spus un înalt oficial al Departamentului de Stat, vineri seară. Astfel s-ar lăsa deschisă în mod deliberat posibilitatea ca sancțiunile economice care vizează banca centrală iraniană, sau altele să rămână în vigoare, potrivit New York Times.
Dacă Iranul continuă să insiste asupra eliminării tuturor sancțiunilor, a avertizat oficialul, negocierile se îndreaptă spre un impas.
Mihail Ulyanov, reprezentantul rus la discuțiile de la Viena, a declarat într-un mesaj pe Twitter, după întâlnirea de vineri, că „participanții au făcut bilanțul muncii făcute de experți în ultimele trei zile și au observat cu satisfacție progresele inițiale realizate”.
Înalții diplomați care se întâlnesc în ceea ce este cunoscută sub numele de Comisia mixtă – reprezentând toți semnatarii, cu excepția Statelor Unite – se vor reuni din nou săptămâna viitoare „pentru a menține impulsul pozitiv”, a spus Mihail Ulyanov.
Reprezentantul iranian, viceministrul de externe Abbas Araghchi, a declarat că Comisia mixtă se va reuni miercuri. În ședință, el a subliniat angajamentul Iranului față de discuții și că „acest lucru depinde de voința politică și de seriozitatea celorlalte partide, altfel nu vor exista motive să continue negocierile”, potrivit comentariilor postate pe Twitter de jurnalistul iranian Abas Aslani, citat de New York Times.
Preşedintele Joe Biden susţine revenirea la acordul din 2015, din care predecesorul său Donald Trump a retras SUA şi a cărui decizie de a reimpune sancţiuni Teheranului a împins Iranul să se elibereze treptat de angajamentele asumate prin tratat în privinţa limitelor stabilite programului său nuclear.