10 februarie, 2024

Parlamentul European și statele membre au ajuns la un acord sâmbătă dimineața cu privire la reforma regulilor bugetare ale UE. Textul schimbă regulile actuale, cunoscute sub numele de Pactul de Stabilitate și Creștere, creat la sfârșitul anilor 1990, care limitează datoria țărilor la 60% din produsul intern brut și deficitele publice la trei procente.

„Acord!”, a anunțat Președinția belgiană a Consiliului UE pe platforma de socializare X, după 16 ore de discuții. Uniunea Europeană a petrecut doi ani pentru a găsi consensul UE 27. Noua variantă va fi votată în PE la Strasbourg în această primăvară, regulile noi urmând să fie aplicate din 2025.

Comisia va monitoriza cheltuielile statelor

Deși păstrază limitele anterioare privind datoria și deficitele bugetare, noul acord permite mai multă flexibilitate în cazul unor deficite excesive. Textul impune reguli fiscale mai laxe, mai adaptate la situația particulară a fiecărui stat, permițând marilor cheltuitori o cale mai lentă de întoarcere în limitele datoriei și deficitului.


Monitorizarea de la Bruxelles va viza tendințele cheltuielilor, un indicator considerat mai relevant decât deficitele, care pot fluctua în funcție de nivelul de creștere economică.

Abordarea ”personalizată” înseamnă că fiecare țară prezintă Comisiei Europene propria traiectorie de ajustare pentru a asigura sustenabilitatea datoriei, Bruxelles oferind mai mult timp dacă întreprind reforme și investiții – o revenire mai puțin dureroasă la sustenabilitate fiscală.

Germania și aliații săi „frugali” au reușit să înăsprească acest cadru bugetar prin impunerea unui ”efort minim cuantificabil” de reducere a datoriei și a deficitelor pentru toate țările UE.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: