26 iulie, 2012

Un document prin care 53 de asociaţii susţineau desfiinţarea CC, ANI şi DNA, însoţit de un acord semnat de liderii USL Victor Ponta, Daniel Chiţoiu şi Daniel Constantin a fost făcut public, joi, premierul declarând că acordul viza doar începerea unor discuţii şi susținând că ar fi o intoxicare tipică PDL.

Acordul menţionează că liderii USL sunt de acord, „în principiu”, cu lista obiectivelor propuse de entităţile componente ale unei entități neguvernamentale numite Consiliul Național al Societății Civile Românești ( CNSC), prin Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate.

„Începând din 18 iulie 2012, până la debutul campaniei electorale parlamentare, fiecare punct va fi redactat de comun acord în formă defintivă, în baza discuţiilor cu reprezentanţii fiecărei structuri a CNSC care l-a propus”, se mai arată în documentul citat de Mediafax și semnat de liderii USL.


Mai departe, lista CNSC cu temele pentru care liderii USL și-au dat ”acordul de principiu” cuprinde următorul paragraf: ””Dreptul la justiție obiectivă prin interzicerea amestecului Executivului și politizarea actului de justiție, desființarea structurilor de poliție politică de tip stalinist si a instrumentelor politice tip Curtea Constituțională, ANI, DNA, CNSAS, etc. Încredințarea atribuțiunilor acestora structurilor statului deja existente”.

Premierul Ponta: Am semnat doar prima pagină. E o intoxicație marca PDL

„Este o intoxicare tipică de campanie a PDL-ului disperat că pierde la referendum. Eu am semnat un acord de o pagină în care se spune foarte clar că, începând cu 18 iulie şi până la debutul campaniei electorale parlamentare, deci până în noiembrie, fiecare punct va fi redactat de comun acord în baza discuţiilor cu reprezentanţii fiecărei structuri. În rest, nimic altceva nu am discutat, iar nebunii din astea cu desfiinţat Curtea Constituţională şi…sunt băgate de la PDL şi de la Băsescu, disperaţi fiind că pierd referendumul. E tipic, intoxicările tipice de la PDL de natură securistă”, spune Victor Ponta.

Întrebat dacă USL intenţionează să desfiinţeze Curtea Constituţională, ANI şi DNA, premierul a răspuns negativ.

„Nici vorbă, cum să luăm în calcul aşa ceva, dar acolo sunt 53 de asociaţii şi avem timp până în noiembrie să discutăm cu fiecare. Cum să desfiinţezi DNA şi Curtea Constituţională ? Fiecare om mai exaltat poate să ceară orice, dar noi am semnat că am fost de acord cu un singur lucru: că o să discutăm până la începutul campaniei electorale parlamentare. Nu am semnat nimic altceva şi nici nu ne-a fost prezentat niciodată nimic altceva”, a mai spus Ponta.


O entitate neguvernamentală, Consiliul Naţional al Societăţii Civile Româneşti (CNSC), din care cea mai activă formațiune este sindicatul cadrelor militare disponibilizate, a postat, în 12 iulie pe site-ul său un document intitulat „Lista obiectivelor structurilor membre ale CNSC propuse viitoarei guvernări”, prima pagină a acestuia având sus, în ordine, scris „de acord” şi numele lui Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin, însoțite de semnăturile olografe ale acestora.

Crin Antonescu: E un acord de principiu, pe niște teme în sensul de a le găsi rezolvări

”Cunosc începutul acestor discuții, partenerii de dialog ai USL au venit cu o lista de revendicări, obiective pe care să le discute, să le negocieze cu USL în cazul în care ajunge la guvernare” a declarat, referindu-se și el la document, crin Antionescu, președintele interimar.

”Este un acord de principiu pentru discuții pe aceste teme și un angajament de principiu de a încerca să găsească cele mai multe rezolvări pentru cele mai multe din aceste probleme.

CCR nu poate fi modificată de către un guvern pentru că este o instituție prevazuta în Constituția României” – a mai spus Crin Antonescu.

Băsescu: Documentul trebuie transmis NATO și UE

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat că documentul semnat de conducerea USL cu CNSC, cu referire la desfiinţarea Curţii Constituţionale, DNA, ANI şi CNSAS, este un „atentat la statalitatea României” şi ar trebui imediat tradus şi transmis partenerilor din NATO şi UE.

„Acest document trebuie tradus imediat şi transmis tututor partenerilor noştri din UE şi NATO, pentru că ei trebuie să ştie cine le sunt partenerii. Aceşti oameni nu au nimic sfânt în a-şi îndeplini obiectivele lor. Practica lor este un stat subordonat partidului, a fost practica lui Năstase şi Iliescu, asta este practica pe care vor să o reînvie”, a susţinut Băsescu, într-o emisiune difuzată joi seară de Naşul TV.

El a subliniat că intenţia exprimată de liderii USL Victor Ponta, Daniel Constantin şi Daniel Chiţoiu este „crimă la adresa României” şi „un atentat la statalitatea ţării”.

„Vor să le readucă sub control politic, ceea ce este crimă la adresa României. Acest document confirmat de colonelul în rezervă/retragere Dogaru este un atentat la statalitatea României când vorbeşti de desfiinţarea unor instituţii ca CC, DNA, ANI, CNSAS. (…)Văd în acest acord şi în puciul pe care l-au dat unii din România de după al doilea război mondial. Văd un abuz”, a afirmat Băsescu.

El a arătat că documentul respectiv confirmă încă o dată valabilitatea afirmaţiilor sale referitoare la faptul că „lovitura de stat din 3-6 iulie” a fost dată pentru a pune sub control justiţia şi instituţiile fundamentale ale statului român.

Pe de altă parte, potrivit lui Băsescu, colonelul Mircea Dogaru este „un tip împotriva democraţiei, care nu poate gândi democratic”, iar documentul invocat „este scos de undeva din jurul lui Dogaru” şi este „semnat de un mare număr de oameni”, însă nu toţi militarii în retragere din sindicatul acestuia sunt „iresponsabili”.

„Nu toţi foştii militari, fie ei şi afectaţi de noua lege a pensiilor militare, nu toţi vor o Românie care să meargă înapoi”, a mai spus Băsescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: