9 octombrie, 2015

fisc americanCândva bastion al confidențialității, băncile elvețiene continuă semnarea acordurilor de amnistiere cu departamentul de Justiție al SUA, înțelegere ce le permite să scape doar cu amendă dacă dezvăluie secretele prin care i-au ajutat pe clienții americani să-și ascundă averile de fisc, scrie Bloomberg.

Datele pe care aceste instituții le livrează anchetatorilor cuprind numeroase detalii importante pentru fiscul din SUA: numele bancherilor care au ajutat cetățeni sau companii americane să ascundă fonduri, tehnicile folosite, dar mai ales circuitul acestor bani netaxați.

Ele vor face posibilă deschiderea unor noi dosare împotriva unor persoane fizice și juridice din alte state, a declarat Caroline Ciraolo, procuror în divizia fiscalitate din cadrul Departamentului de Justiție.


Printre viitoarele ținte s-ar număra instituții financiare din Singapore și Israel.

„Banii se mișcă spre diverse jurisdicții”, a explicat Caroline Ciraolo, iar investigatorii vor urma traseul banilor, oriunde ar duce informațiile obținute de la elvețieni.

Până acum, agenții americani au audiat mai mulți plătitori de taxe care au folosit o firmă din Singapore pentru a ascunde banii de IRS (fiscul), de exemplu.

De asemenea, filiala elvețiană a Societe Generale SA a recunoscut că a a făcut transferuri ale clienților americani în alte bănci din Elveția, Hong Kong, Israel, Liban, Liechtenstein și Cipru. A plătit o amendă de 17,8 milioane de dolari.


Așa s-a ajuns, de exemplu, la Bank Leumi Le-Israel Ltd, din Israel, care a plătit 400 de milioane de dolari pentru a scăpa de inculpare.

Informațiile obținute direct de la băncile elvețiene vor suplimenta suma de 7 miliarde de dolari colectată de IRS din taxele, amenzile și penalitățile plătite de circa 50.000 de contribuabili, după 2009, ca urmare a noii strategii de combatere a evaziunii fiscale.

41 banci elvetiene programul de amnistie

Programul

Programul elvețian de amnistiere face parte din strategia americană de a combate evaziunea fiscală și se aplică din 2013 tuturor băncilor, cu excepția a 14 instituții, printre care și credit Suisse Group, care sunt investigate penal.

41 de bănci s-au înscris anul acesta în program, iar alte aproximativ 40 de bănci vor semna acordurile până la sfârșitul anului.

Cele 41 de bănci au plătit o amendă totală de 354,5 milioane de dolari, cei mai mulți aparținând BSI SA (211 milioane de dolari).

Martin Naville, șef al Camerei de Comerț Americano – Elvețiană, a declarat că negocierile au fost dificile pentru multe dintre firme, dar, în cele din urmă amenzile s-au dovedit a fi mai mici decât sumele bugetate de respectivele bănci în acest scop.

Mecanismul de stabilire a sancțiunilor

Valoarea sancțiunilor se stabilește astfel încât băncile să fie încurajate să dezvăluie cât mai multe informații.

Cu cât sunt oferite mai multe conturi de clienți – persoane și firme, cu atât mai mică este amenda ce trebuie plătită.

Reamintim că UBS Group AG a plătit, în 2009, 780 de milioane de dolari pentru a evita răspunderea penală.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: