4 februarie, 2014

Cercetările din dosarul accidentului aviatic din Apuseni vor fi continuate de procurorii militari din Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).

Procurorul general al Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, a declarat, marţi: “Există suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au calitatea de militari şi care ar atrage competenţa procurorului militar. De asemenea, există suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au făcut parte din celulele de criză din instituţiile centrale ale statului. Acele celule de criză au fost coordonate de persoane care au calitatea de ministru şi, în final, se va da o soluţie cu referire la toate aceste persoane.”

Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia şi-a declinat competenţa, marţi, din cauză că trebuie audiate persoane din instituţii centrale ale statului, cu atribuţii în gestionarea situaţiei de urgenţă generate de producerea unui accident de aviaţie civilă, anunţă Realitatea TV.

Procurorii din Alba au audiat 28 de martori


Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au încheiat o primă etapă a cercetărilor în cauza privind accidentul aviatic din munţii Apuseni.

Până acum, a fost făcută cercetarea locului producerii accidentului şi au fost ridicate mijloace materiale de probă. De asemenea, au fost audiate persoanele vătămate în accident, persoanele care au participat, în diferite calităţi, la operaţiunile de salvare, dar şi medici de urgenţă.

Conform unui comunicat de presă al PÎCCJ, până în prezent “au fost audiaţi 28 de martori din cadrul ISU, SMURD, personal silvic, jandarmi, localnici, precum şi cele cinci persoane vătămate”.

Procurorii au dispus şi efectuarea unor rapoarte medico-legale, fiind solicitate şi depuse documentele relevante de la instituţiile în cauză.


Mijloacele materiale de probă ridicate de la locul producerii accidentului (aparatul GPS şi staţia ELT) au fost predate investigatorilor CIAS, urmând a fi trimise spre examinare la un laborator de specialitate.

Un avion BN2, la bordul căruia se aflau 7 persoane, a aterizat forţat, în 20 ianuarie, în Munţii Apuseni, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba.

În urma rănilor produse în accident dar şi a expunerii prelungite la frig, şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion.

Epava avionului şi cei cinci supravieţuitori au fost găsite de localnici. La căutări, care au durat aproximativ şase ore, au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni, membri ai unui club off-road şi localnici.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: