Una din trei teze de doctorat (55 dintr-un total de 149) susținute la Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza București este suspectă de plagiat. Aceste este bilanțul verificării interne, care s-a limitat la teze existente în format electronic.
Cele 55 de lucrări urmează a fi verificate de Comisia de Etică a instituţiei, pentru stabilirea unui verdict clar, de plagiat sau nu. În cazul celor care vor fi considerate copiate într-o proporție ce le încadrează la plagiat vor începe procedurile pentru retragerea titlului de doctor obținut pe baza acestor lucrări.
„S-a reuşit verificarea a 149 de teze de doctorat, toate disponibile în formatul Word, singurul format care permite verificarea similitudinii electronice între textele din tezele de doctorat, respectiv sursele disponibile în mediul online. Şi din aceste 149 de teze, 94 de teze verificate s-au încadrat în coeficienţii de alertă, rezultând un număr de 55 de teze la care aceşti coeficienţi de similitudine au fost depăşiţi.
Depăşirea coeficienţilor de similitudine nu înseamnă automat plagiat (…) Este unul dintre indicatorii că ar putea să apără chestiuni plagiate, dar lucrul acesta va trebui la un moment dat identificat, ulterior, prin intermediul, cel mai probabil, al Comisiei de Etică a Academiei de Poliţie”, a declarat Mihai Marcoci, prorector al instituției, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.
De curând, Pressone.ro îl acuza pe judecătorul Lucian Netejoru, inspector-șef al Inspecției Judiciare, că a plagiat aproape tot conținutul tezei sale de doctorat în Ordine Publică și Siguranță Națională, pe care a susținut-o în 2010 la Academia de Poliție din București.
În lucrare, intitulată „Particularități manageriale în cooperarea polițienească internațională pentru prevenirea spălării banilor”, Lucian Netejoru ar fi copiat masiv din trei volume.
2 răspunsuri
OOOOOOO, dar ce noutate! Păi după cum e plătită cercetarea, e cât se poate de limpede cât preț se pune pe competența academică, pe aprofundarea – REALĂ ȘI ONESTĂ – a studiilor. Restul e truc, adică plagiat, doctorate făcute pe genunchi, pe colțul mesei, pentru 15% în plus la salariu. Partea (deloc) surprinzătoare e că această atitudine de impostură e foarte frecventă în administrație, mediul politic, poliție, justiție, armată etc., tocmai acolo unde salariile sunt cu mult mai mari decât în cercetare/mediul academic și unde pensionarea sub vârsta de 50 de ani alături de pensia nesimțită sunt date în ipoteză. Vivat, (in)cultura română!!!!
Imi vine în minte următoarea întrebare: știe cineva câte doctorate se dau/iau în medii care nu au nimic de a face cu mediul academic/cu cercetarea? Cred că la universități (inclusiv cele private, ”de casă”) și în centrele cercetare sunt, per total, mai puține decât, să zicem, în administrație.