Nuclearelectrica are nevoie de contracte bilaterale de furnizare a energiei pe termen lung, pentru combaterea riscului scăderii pieței, se arată în Planul de administrare al societății de stat, prezentat în contextul în care luni a început listarea companiei la Bursa de Valori București.
Planul, datând din 9 iulie, arată, la analiza factorilor de risc, că riscul de piață are o probabilitate medie de a apărea, iar efectele preconizate sunt puternice.
Pentru contracararea acestui risc, planul Nuclearelectrica prevede ca primă soluție instituirea unui mecanism de preț care să permită elemente de tip ”take-or-pay”. Prin mecanismele de acest tip, cumpărătorul se angajează să cumpere o anumită cantitate de energie, însă, dacă nu o cumpără pe toată, plătește furnizorului o penalizare pentru cantitatea neachiziționată.
Acest tip de contract este folosit de în special în domeniul energiei electrice, sector unde nu există posibilități viabile de înmagazinare a mărfii.
O altă soluție invocată în Planul Nuclearelectrica o reprezintă contractele bilaterale pe termen lung.
”Aranjamente de troc privind energia electrică sau contracte bilaterale pe termen lung, având prețuri fixe sau formule de preț bine definite” – astfel este formulată propunerea de soluție pentru contracararea riscului de piață.
În schimb, într-o analiză SWOT, planul Nuclearelectrica atrage atenția asupra faptului că un punct slab al companiei îl reprezintă faptul că ”o mare parte din producție estre vândută pe piața reglementată, unde prețul este mai mic”.
Din acest punct de vedere, o oportunitate pentru companie o reprezintă faptul că ”se așteaptă ca piața energiei să fie dereglementată și o mai mare parte a prducției să fie vândută la prețuri mai mari”.
Trăgând linie, planul Nuclearelectrica enumeră numai 3 puncte slabe față de 7 puncte tari, printre care și costurile de producție scăzute.
Statul, prin Ministerul Economiei, vinde un pachet minoritar de acțiuni de 10% din Nuclearelectrica, printr-o ofertă publică ce se va derula în perioada 9-20 septembrie 2013.
Preţul de subscriere este între 11,2 lei şi 15 lei pe acţiune. 85% din pachetul de 10% scos la vânzare este destinat investitorilor instituţionali, 10% subscrierilor mici, iar 5% subscrierilor mari.
În acest moment, Ministerul Economiei deține 90,27% din Nuclearelectrica, iar restul acțiunilor, de 9,73%, sunt administrate de Fondul Proprietatea.