28 noiembrie, 2017

Comisia Europeană și BEI au lansat marți, la Rotterdam, serviciul de consultanță URBIS („Urban Investment Support”), care va ajuta orașele să-și planifice investițiile astfel încât să obțină un acces mai ușor la finanțare și să-și poată derula strategiile de dezvoltare.

URBIS va fi format din experți ai Băncii Europene de Investiții provenind de la diferitele servicii consultative și de proiect ale instituției, inclusiv din personal BEI aflat în statele membre și din experți ai JASPERS (echipa independentă specializată în elaborarea proiectelor de calitate finanțate de UE), explică un comunicat al Comisiei Europene.

Noul serviciu de consultanță va ajuta orașele în conceperea, planificarea și implementarea strategiilor și a proiectelor lor de investiții, oferindu-le consultanță financiară și tehnică personalizată, inclusiv referitor la opțiunile de finanțare inovatoare.


Obiectivul este de a promova demararea pe termen scurt și mediu a unor proiecte solide, de exemplu în domeniul acțiunilor climatice urbane.

Prin URBIS, orașele vor fi ajutate să abordeze proiectele (de exemplu, din domenii precum incluziunea socială, regenerarea urbană sau eficiența energetică) prea mici sau prea riscante pentru piață, să depășească probleme legate de finanțarea programelor urbane integrate sau de limitarea creditării.

Atunci când va fi necesar, URBIS va apela la experți în măsură să explice cum se pot combina fondurile UE cu finanțarea din partea băncilor de promovare naționale și locale și cu oportunitățile de finanțare alternative.

Printre aceste oportunități se numără, de exemplu, investițiile de impact, adică investițiile efectuate în companii sau în fonduri, cu scopul de a declanșa un impact social și de mediu, pe lângă realizarea unui profit financiar.


De sprijinul URBIS pot beneficia orașe de toate dimensiunile din toate statele membre, prin intermediul unei pagini web găzduite de Platforma europeană de consiliere în materie de investiții.

URBIS va oferi sprijin pentru:

  • îmbunătățirea strategiei de investiții a unui oraș prin acordarea de consultanță în domeniul planificării strategice, al prioritizării și al optimizării programelor și proiectelor de investiții;
  • aducerea proiectelor și a programelor de investiții într-un stadiu de rentabilitate, de exemplu prin furnizarea de analize la cerere sau de sprijin în structurarea financiară și prin revizuirea proiectelor de cereri de grant;
  • explorarea oportunităților de finanțare prin Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), prin fondurile politicii de coeziune — în cadrul căreia se investesc peste 100 de miliarde EUR în zonele urbane în perioada 2014-2020 — sau prin ambele posibilități combinate;
  • oferirea de sprijin în cadrul lucrărilor pregătitoare pentru platformele de investiții și mecanismele care combină fondurile, asigurarea legăturii cu intermediarii financiari și crearea de modalități de implementare a acestor mecanisme;
  • dezvoltarea unor modalități de finanțare care să vizeze reducerea sarcinii asupra datoriei publice locale și facilitarea accesului la finanțare al întreprinderilor municipale și al furnizorilor de servicii urbani privați.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: