29 octombrie, 2015

urdareanu
(Foto: captură Realitatea Tv)

Tiberiu Urdăreanu, patronul UTI Grup şi membru al conducerii UNPR, a fost reţinut joi pentru 24 de ore de procurorii DNA, după peste 7 ore de audieri, urmând să fie prezentat instanţei un mandat de arestare.

Unul din cei mai influenți oameni din sectoarele speciale ale IT, Tiberiu Urdăreanu este suspect în legătură cu presupuse acte de corupţie, într-un dosar în care este audiat şi primarul suspendat al Iaşului, Gheorghe Nichita.

Tiberiu Urdăreanu este, după Nicolae Dumitru (Niro), al doilea om de afaceri din conducerea UNPR care are probleme cu justiţia.

Urdăreanu: omul din umbra digitalizării României și imperiul său


Tiberiu Urdăreanu este fost ofiţer superior la Institutul de Cercetări Militare de la Clinceni, fiul fostului general de armată Tiberiu S. Urdăreanu, fostul şef al Directiei de tancuri din Ministerul Apărării.

Urdăreanu controlează UTI Grup, holding înființat în anul 2000, ca și companie umbrelă pentru o serie de firme, prima dintre ele fiind înființată în anul 1990 – firma Infocon SRL, specializată în grafica pe computer, procesare de imagini, subansamble și accesorii pentru computere, plus produse de birotică.

Relaţiile cu mediul politic datează tot din anii 90, Urdăreanu fiind apropiat de PDSR şi, ulterior, de PSD.

În guvernarea Adrian Năstase, Tiberiu Urdăreanu era nelipsit din sediul din Ion Ionescu dela Brad.


În 2012, Tiberiu Urdăreanu s-a înscris în UNPR, fiind, alături d Nicolae „Niro” Dumitru, unul dintre finanţatorii partidului lui Gabriel Oprea.

E unul din cei mai influenți și discreți totodată oameni de afaceri – cu relații la vârful partidelor, în ambasade, la nivelurile de execuție din instituții. Chiar și reprezentanţele de la Bucureşti ale Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale sunt găzduite într-o clădire aflată în portofoliul UTI in care-si are biroul insusi Tiberiu Urdareanu.

Demn de menționat este și că marile contracte realizate de UTI s-au făcut în sectoare aflate sub supravegherea structurilor de securitate.

Structura de afaceri

Tiberiu Urdăreanu a început afacerile în 1990, când a înfiinţat prima sa companie. În 1992 a înființat firma UTI Trading, care avea ca obiect de activitate importul și distribuția de sisteme de alarmă. În 1994 a luat ființă UTI System SA care activează în sectorul sistemelor integrate de securitate și care era în anul 2009 cea mai mare companie din grup.

Grupul deține astăzi companiile: UTI Systems, Firex Engineering, UTI Instal Construct, UTI Retail Solutions, UTI Facility Management, Cobra Security, Sorral International, UTI International, Certsign, UTI Rassco Traffic, UTI Communications Systems.

Pachetul majoritar de acțiuni la UTI Grup este deținut de Tiberiu Urdăreanu cu 60%, ceilalți acționari fiind compania americană de asigurări AIG cu 25%, restul de 15% fiind deținut de 105 angajați din poziții cheie.

UTI Grup avea în 2014 1.434 de angajaţi şi, potrivit datelor Ministerului Finanţelor, anul trecut a avut cifră de afaceri de 85,5 milioane euro, înregistrând pierderi de 3,5 milioane euro.

Estimările companiei pentru anul 2015 contau pe o cifră de afaceri de 130 milioane euro.

Din total, 65 de milioane euro provin din domeniul siste­me­lor tehnologice, 60 de milioane din instalaţii pentru construcţii, iar restul din activităţile de exploatare şi de operare a infrastructurii de fibră optică din Bucureşti.

Tiberiu Urdăreanu figura în 2014 pe locul 46 în TOP 300 Capital, cu o avere evaluată la 98-100 milioane de euro.

Bugetele publice – principala sursă de creştere: Cele mai mari si mai sensibile contracte

„Imperiul” lui Tiberiu Urdăreanu este clădit în principal pe contracte încheiate cu companii de stat, ministere şi administraţii locale.

UTI a câştigat în acest an, printre altele, contracte cu Metrorex, pentru informatizarea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP) şi pentru modernizarea Aeroportului din Bacău.

Metrorex a semnat în luna iulie un contract de 180 de milioane de euro pentru realizarea finisajelor şi sistemelor de instalaţii pentru secţiunea Râul Doamnei-Haşdeu din magistrala 5 de metrou, consorţiul câştigător fiind format din companiile Astaldi (Italia), FCC Construccion (Spania), UTI şi activ Group Management.

Contractul refritor la modernizarea Aeroportului Bacău are o valoare de 12,8 milioane euro fără TVA.

Certsign, din grupul UTI, va furniza Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP) servicii de arhivare electronică şi semnătură electronică pentru realizarea unui sistem informatic managerial, valoarea contractului fiind de 14,4 milioane de lei, pe 12 luni. Contractul a fost încheiat în luna martie 2015.

În anii anteriori, compania UTI a fost implicată în realizarea :

  • Sistemului electronic de achiziţii publice
  • Componente ale sistemului de securizare a frontierelor (EADS)
  • Sistemul de siguranta al Centralei nucleare Cernavoda
  • Dosarului electronice de sănătate (DES)
  • Sistemului de plată a rovinietei
  • Procurarea şi instalarea echipamentelor care asigură funcţionarea Arenei Naţionale
  • Realizarea reţelei subterană de cabluri optice Netcity
  • Semaforizarea din Bucureşti şi, ulterior, sistemele integrate de gestionare a traficului
  • Cardurile RATB

De menţionat că toate aceste contracte au fost criticate de presă din motive diferite. În trecut au existat suspiciuni de fraudă, anunţate în presă ci sursa ANAF, legate de un contract de modernizare încheiat cu CN Aeroporturi Bucureşti

Grupul de companii are contracte cu administraţii locale din Iaşi, Braşov, Bacău, Satu Mare, Ploieşti.

Acuzaţiile

Tiberiu Urdăreanu a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) joi în jurul orei 12.00, fiind însoţit de agenţii de poliţie judiciară care au pus în executare mandatul de aducere emis pe numele omului de afaceri.

Potrivit Mediafax, Tiberiu Urdăreanu, patronul grupului de firme UTI, a fost reţinut, joi, de procurorii DNA, într-un dosar în care sunt cercetate fapte directe de corupţie şi în care este vizat şi primarul suspendat al Iaşiului Gheorghe Nichita.

Potrivit surselor Mediafax, în dosarul în care Urdăreanu a fost adus joi la audieri şi reţinut se fac cercetări pentru fapte directe de corupţie, printre care dare de mită.

”Societatea UTI Grup a pus la dispoziţia organelor de cercetare toate documentele solicitate şi va colabora în continuare, în mod prompt şi transparent, cu autorităţile în vederea stabilirii adevărului, furnizând orice informaţie este solicitată de organele de anchetă. Ne limităm în a nu comenta, în acest moment, informaţiile care circulă în media. Facem precizarea că, în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală, punerea în mişcare a acţiunii penale nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, menţionează un comunicat al companiei, postat pe site-ul propriu în vreme ce patronul era audiat la DNA.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: