14 septembrie, 2015

iohannisPreşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că societatea academică trebuie să sancţioneze ferm plagiatul.

„Dacă dorim să revenim la principiile de integritate şi la meritocraţie, e clar că trebuie să respingem ferm orice formă de plagiat. Această chestiune trebuie sancţionată evident de comunitatea academică care are căderea şi instrumentele să verifice aceste chestiuni, dar şi de societate, când vine vorba de politicieni”, a declarat preşedintele Iohannis în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Cotroceni.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost solicitat să comenteze acuzaţiile formulate la adresa vicepremierului Gabriel Oprea, suspect că ar fi plagiat în lucrarea sa de doctorat şi că a coordonat alte lucrări asupra cărora planează suspiciunea plagiatului.


„Pot să răspund la modul general. La modul particular nu am aceste date. Şi nu e treaba preşedintelui. Există diferite comisii care au şi oamenii pregătiţi şi regulamentele necesare pentru a verifica aceste chestiuni”, a precizat luni preşedintele Iohannis.

Solicitat să se pronunţe şi în legătură cu verdictul Comisiei de Etică în cazul Oprea, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat: „Mi se pare că doar comunitatea academică are căderea să verifice astfel de chestiuni. Dacă se verifică, să fiţi sigur că voi avea o părere publică, până atunci, nu cred că e bine…”

Hotnews a publicat, în august şi septembrie, o serie de anchete legate de activitatea academică a vicepremierului Gabriel Oprea, furnizând indicii temeinice că ministrul de Interne a copiat pagini întregi din lucrarea sa de doctorat, lucrare pe care a susţinut-o în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti.

Preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti, Marian Popescu, a contrazis, în nume personal, concluzia Consiliului Naţional de Etică din Ministerul Educaţiei – singurul organism abilitat la nivel naţional pentru soluţionarea sesizărilor de plagiat- care l-a absolvit de vină pe Gabriel Oprea.

(Citiţi şi: “Preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti: Teza de doctorat a lui Gabriel Oprea, un plagiat”)


Consiliul Naţional de Etică este organismul care, în iulie 2012, l-a absolvit de vină şi pe premierul Ponta pentru o acuzaţie similară. Înainte de acel verdict, componenţa consiliului a fost schimbată la iniţiativa ministrului de la acea dată, Liviu Pop.

Grupul pentru Dialog Social, care pe data de 8 septembrie 2015 a organizat dezbaterea „Plagiatul ca stare a naţiunii”, a adresat clasei politice şi societăţii civile din România apelul „Doctorat fără plagiat”, publicat de Revista 22.

Citiţi şi: „Apelul universitarilor: Doctorat fără plagiat!”)

Semnatarii aplelului au cerut, printre altele, verificarea de către comisii academice interne a tuturor lucrărilor de doctorat susţinute după 1990, aparţinând persoanelor care deţin la ora actuală funcţii politice şi demnităţi în stat.

În apel se menţiona: „Îl rugăm, de asemenea, pe preşedintele României să ia poziţie, de la înălţimea funcţiei prezidenţiale şi în virtutea calităţii sale de profesor, faţă de gravitatea epidemiei plagiatului în clasa politică.

Credem că este evident pentru noi toţi că „România lucrului bine făcut” şi „interesul naţional” nu pot fi slujite de demnitari (adică de oameni cu demnitate şi onoare) care, plagiind, şi-au inclus frauda intelectuală în CV-ul lor.”

Preşedintele Klaus Iohannis nu a reacţionat public la această solicitare, opinia formulată luni fiind generată de întrebările adresate la conferinţa de presă organizată la Cotroceni după ce preşedintele a citit o declaraţie referitoare la starea învăţământului din România.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: