fbpx

7 februarie, 2025

E-mailuri desecretizate ar furniza „cele mai convingătoare dovezi” împotriva Meta într-un proces privind drepturile de autor intentat de mai mulți scriitori care acuză compania condusă de Mark Zuckerberg că și-a antrenat ilegal modelele AI pe cărți piratate, relatează Ars Technica.

Luna trecută, Meta a recunoscut că a torrentat un set de date controversat cunoscut sub numele de LibGen, ce include zeci de milioane de cărți piratate.

Cu toate acestea, detaliile legate de torrenting au fost neclare până acum, când e-mailurile neredactate ale lui Meta au fost făcute publice pentru prima dată.


Noile dovezi au arătat că Meta a torrentat „cel puțin 81,7 terabytes de date din mai multe biblioteci fantomă prin intermediul site-ului Anna’s Archive, inclusiv cel puțin 35,7 terabytes de date din Z-Library și LibGen”, conform documentelor depuse de autori în instanță.

„Amploarea schemei ilegale de torrenting a Meta este uimitoare”, susțin autorii, insistând asupra faptului că „acte mult mai mici de piraterie de date – doar 0,008% din cantitatea de lucrări protejate de drepturi de autor piratate de Meta – au determinat Judecătorii să trimită comportamentul la biroul procurorului general al SUA pentru investigații penale”.

„Torrenting de pe un laptop al companiei nu mi se pare corect” – inginer de cercetare la Meta

Autorii de cărți au făcut presiuni asupra Meta pentru a obține mai multe informații cu privire la torrenting, din cauza preocupărilor evidente legate de drepturile de autor.

Însă Meta a rezistat acestor încercări, după ce un ordin a respins cererea autorilor de a examina datele de torrenting și de seeding ale Meta.

Acest lucru nu i-a împiedicat pe autori să adune oricum dovezi, inclusiv un document-cheie, care începe cu cel puțin un membru al personalului care pare să glumească incomod cu privire la posibilele riscuri juridice, dar ăși exprimă apoi tot mai serios îngrijorările.


„Torrenting de pe un laptop al companiei nu mi se pare corect”, a scris Nikolay Bashlykov, un inginer de cercetare Meta, într-un mesaj din aprilie 2023, adăugând un emoji zâmbitor. În același mesaj, el și-a exprimat „îngrijorarea cu privire la utilizarea adreselor IP Meta „pentru a încărca prin torrente conținut pirat”.

Până în septembrie 2023, Bashlykov a renunțat aparent la emoji-uri, consultând direct echipa juridică și subliniind într-un e-mail că „utilizarea torrentelor ar implica «seedingul» fișierelor – adică partajarea conținutului în exterior, ceea ce din punct de vedere legal ar putea fi nepotrivit”.

E-mailurile în care se discută despre torrenting demonstrează că Meta cunoștea că practicile sunt ilegale, susțin autorii.

Mark Zuckerberg ar fi cunoscut ce se întâmplă

Iar avertismentele lui Bashlykov se pare că au ajuns la urechi surde, autorii susținând că dovezile au arătat că Meta a ales să își ascundă cât mai bine activitatea de torrenting, descărcând și transmițând terabytes de date din mai multe biblioteci fantomă încă din aprilie 2024.

Se presupune că Meta a încercat să ascundă seeding-ul prin neutilizarea serverelor Facebook în timpul descărcării setului de date pentru a „evita” „riscul” ca cineva „să urmărească seeder-ul/downloader-ul” de pe serverele Facebook, se arată într-un mesaj intern al cercetătorului Meta Frank Zhang, care descrie activitatea ca fiind o operațiune de „tip stealth”.


Acum, că au apărut noi informații, autorii susțin că personalul Meta implicat în decizia de a distribui LibGen prin torrent trebuie să depună din nou mărturie, întrucât noile fapte ar „contrazice mărturiile depuse anterior”.

Mark Zuckerberg, de exemplu, a susținut că nu a avut nicio implicare în deciziile de a utiliza LibGen pentru a antrena modele AI. Dar mesajele neredactate arată că decizia de a utiliza LibGen îi era cunoscută șefului companiei.

(Citește și: Meta renunță la moderatorii independenți, sub pretextul că elimină cenzura)

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: