fbpx

4 februarie, 2025

China a anunțat marți o serie de măsuri comerciale ca răspuns la decizia Statelor Unite de a aplica tarife vamale suplimentare de 10% asupra tuturor mărfurilor importate din China, transmite Reuters.

Autoritățile chineze au stabilit introducerea unor tarife de 15% pentru importurile de cărbune și gaze naturale lichefiate din SUA, precum și taxe de 10% pentru petrol brut, utilaje agricole și anumite categorii de autovehicule, în special camionete și vehicule sportive cu motoare puternice. Măsurile vor intra în vigoare începând cu data de 10 februarie, mai scrie agenția de presă.

Acest schimb de măsuri vine într-un moment tensionat al relațiilor comerciale dintre primele două economii ale lumii. La câteva minute după intrarea în vigoare a tarifelor americane, Ministerul chinez de Finanțe a confirmat noul set de taxe vamale pentru produsele americane.


Restricții la exportul de metale rare și anchetă împotriva Google

În plus, Beijingul a anunțat deschiderea unei anchete împotriva gigantului american Google, suspectat de încălcarea reglementărilor de concurență împotriva monopolului.

„Google este suspectat că a încălcat legea anti-monopol a Republicii Populare Chineze, iar agenția de stat de reglementare a pieței a lansat o anchetă (împotriva grupului american), în conformitate cu legea”, anunță organizația guvernamentală într-un comunicat.

De asemenea, autoritățile chineze au impus restricții la exporturile de metale rare precum wolfram, telur, ruteniu și molibden, justificând măsura prin necesitatea protejării intereselor de securitate națională.

Această intensificare a tensiunilor comerciale se produce înaintea unei posibile discuții între președintele chinez, Xi Jinping, și omologul său american, Donald Trump. Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Karoline Leavitt, o conversație între cei doi lideri ar putea avea loc în următoarele 24 de ore.

Contextul războiului comercial


Războiul comercial dintre SUA și China a fost inițiat de Donald Trump în 2018, în primul său mandat, ca reacție la surplusul comercial pe care China îl înregistra în relația cu SUA.

Conflictul s-a tradus prin tarife reciproce în valoare de sute de miliarde de dolari, destabilizând lanțurile globale de aprovizionare și economia mondială. În 2019, cele două țări au ajuns la un acord parțial, prin care China s-a angajat să achiziționeze mai multe produse americane. Totuși, implementarea acestui plan a fost afectată de pandemia de COVID-19, iar deficitul comercial al SUA cu China a crescut ulterior.

Analiștii avertizează că actualul conflict comercial se află abia la început, iar probabilitatea unor noi tarife este ridicată. Totodată, economiștii au început să revizuiască în scădere estimările privind creșterea economică a Chinei.

UE, vizată și ea de Donald Trump. Comisia Europeană vrea negocieri rapide cu administrația americană

Și Uniunea Europeană se află în vizorul lui Trump, iar potrivit Reuters, au existat deja contacte diplomatice între UE și administrația americană pentru pregătirea unor discuții și negocieri comerciale.

Voi impune taxe vamale Uniunii Europene? Vreți răspunsul real sau răspunsul diplomatic? Absolut. UE ne-a tratat foarte rău”, a declarat Trump, vineri, jurnaliștilor prezenți în Biroul Oval, în cadrul unei discuții despre tarife.


Potrivit Reuters, Uniunea Europeană dorește să aibă discuții preliminare cu SUA pe comerț înainte ca administrația președintelui american să ia vreo decizie de majorare a tarifelor vamale.

Maros Sefcovic, comisarul pentru comerț al UE, a declarat marți că așteaptă confirmarea în Congresul american a omologului său Howard Lutnick, secretarul desemnat pentru Comerț al SUA.

„Suntem gata să intrăm imediat în discuții și sperăm ca printr-un contact rapid să evităm anumite măsuri care ar perturba puternic cea mai importantă relație comercială și investițională de pe această planetă”, a afirmat Sefcovic, înaintea unei reuniuni a miniștrilor UE pe subiectul comerț și competitivitate.

(Citește și: ”Piețele îi transmit un mesaj clar președintelui american: Ce ar fi însemnat în cifre taxele vamale impuse și apoi amânate”)

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: