fbpx

4 februarie, 2025

Preşedintele american Donald Trump a hotărât amânarea intrării în vigoare a tarifelor vamale de 25% asupra importurilor canadiene pentru cel puțin 30 de zile, a anunțat luni premierul Justin Trudeau, printr-o postare pe platforma socială X.

La rândul său, liderul Casei Albe a confirmat la scurt timp anunțul lui Trudeau pe reţeaua sa Truth Social. Amânarea a venit cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare a taxelor vamale impuse de liderul american în weekend, care ar fi împins economia canadiană în recesiune.

Trump a subliniat că tarifele sunt suspendate pe perioada celor 30 de zile „pentru a vedea dacă se poate contura sau nu un acord economic final cu Canada”.

Ce oferă Canada și Mexicul: Vecinii SUA vor desfășura câte 10.000 de soldați pentru protejarea frontierei


„Canada a fost de acord să se asigure că avem o frontieră nordică sigură şi să pună capăt, în sfârşit, flagelului mortal al drogurilor precum fentanil, care au pătruns în ţara noastră ucigând sute de mii de americani şi distrugându-le familiile şi comunităţile din întreaga noastră ţară. Canada îşi va pune în aplicare planul de la frontieră în valoare de 1,3 miliarde de dolari şi, conform prim-ministrului Trudeau, va consolida frontiera cu noi elicoptere, tehnologie şi personal, în coordonare sporită cu partenerii americani şi cu resurse sporite pentru a opri fluxul de fentanil”, a transmis Trump.

„Aproape 10.000 de persoane din prima linie lucrează şi vor lucra la protejarea frontierei. În plus, Canada îşi asumă noi angajamente de a numi un ţar al fentanilului, de a clasifica cartelurile drept grupări teroriste, de a asigura supravegherea frontierei 24 de ore din 24, 7 zile din 7, de a lansa o forţă comună de luptă Canada-SUA pentru a combate crima organizată, fentanilul şi spălarea de bani”, a mai scris Trump.

Trump acceptase anterior o amânare de 30 de zile şi pentru tarifele pe care anunţase că le va aplica Mexicului

Canada s-a angajat să creeze un post special de responsabil pentru combaterea contrabandei cu fentanil şi dat asigurări că va monitoriza permanent frontiera comună. Trump ameninţase că va impune tarife la importurile canadiene dacă Ottawa nu va lua măsuri drastice împotriva contrabandei cu fentanil şi a fluxului de migranţi ilegali peste graniţă.

Decizii similare a luat și Mexicul, care a primit de asemenea, în schimb, o amânare de 30 de zile a implementării de tarife.

Tarifele vamale anunțate și apoi anulate de administrația Trump pe importurile din Canada și Mexic, care trebuiau să intre în vigoare marți, ar fi însemnat o majorare indirectă a taxelor pe consum pentru americani și o potențială rupere a lanțurilor de aprovizionare de pe continentul nord-american, probabil cele mai integrate din lume.


Deși președintele american Donald Trump a amânat cu o lună tarifele de 25% pe importurile din Mexic și Canada, cele pe China ar urma să intre în continuare în vigoare, conform calendarului, la miezul nopții de marți.

Tarifele ar fi împins Mexicul și Canada în recesiune

Statele Unite nu sunt invulnerabile, iar economiștii și grupurile patronale de afaceri din America au avertizat cu privire la efectele perturbatoare ale noilor tarife, care ar fi majorat nu doar prețurile bunurilor finale, ci și pe cele ale bunurilor intermediare, ceea ar echivala cu o creștere a inflației resimțită și de producători – care în general transmit creșterile în prețurile finale.

Tarifele propuse de Donald Trump sunt mult mai mari ca dimensiune raportat la cele din precedentul război comercial al SUA, cel cu China, unde taxele vamale au fost majorate treptat și țintit pe anumite categorii de bunuri. Unul din puținele elemente pozitive, pentru SUA, este că mare parte din comerțul său are loc intern, iar economia este bazată preponderent pe servicii.

Dar țările vizate ar răspunde cu propriile măsuri de retorsiune, care ar putea să se îndrepte inclusiv spre  „măsuri non-tarife” la exporturi, cum anunțase deja Canada, iar aici vorbim despre minerale critice, restricții la exportul de energie și la accesul firmelor americane la achiziții guvernamentale sau la lucrări publice.

Bursa americană a reacționat negativ, provocând temeri – dar și-a revenit după amânarea tarifelor

Totodată, riscul de recesiune pentru economia americană s-ar amplifica ca urmare a creșterii aversiunii la risc în piețele financiare, care, la nivel general, nu doar reflectă mersul economiei SUA, ci reprezintă un factor cheie cu input major asupra dinamicii efective a economiei.


În pre-market, indicele S&P 500 al bursei americane scăzuse luni cu 2% la un moment pe fondul includerii în prețuri a riscului de intrare în vigoare a tarifelor, care până acum nu fusese luat în serios de investitori. RBC capital Markets prognoza de exemplu o scădere de cel puțin 10% pentru bursa americană în scenariul intrării în vigoare a noilor tarife.

Ulterior, după anunțul amânării tarifelor, piețele s-au calmat.

(Citește și: ”IARNA VRAJBEI NOASTRE (geoeconomice). CRONICILE Nr. 76. Sumarul, titlurile, autorii, coperta”)

(Citește și: ”Piețele îi transmit un mesaj clar președintelui american: Ce ar fi însemnat în cifre taxele vamale impuse și apoi amânate”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: