fbpx

2 februarie, 2025

Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE) din Republica Moldova, condusă de prim-ministrul Dorin Recean, a aprobat achiziţionarea de pe piața UE de gaze naturale pentru malul stâng al Nistrului și de energie electrică pentru malul drept, în baza unui grant de 30 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană, transmite News.ro.

Decizia vine după ce autorităţile de la Chişinău au primit date detaliate privind consumatorii protejaţi din regiunea transnistreană, relatează și publicația de peste Prut newsmaker.md.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău, Daniel Vodă, a explicat că finanțarea nerambursabilă urmăreşte susţinerea Republicii Moldova în faţa presiunilor energetice externe.


Astfel, 20 de milioane de euro vor fi utilizate pentru achiziţia de gaze naturale destinate consumatorilor din stânga Nistrului, cu livrări programate până la 10 februarie, iar 10 milioane de euro vor fi folosite pentru cumpărarea de energie electrică necesară malului drept al Nistrului.

Livrările zilnice nu vor depăși echivalentul a 3 milioane de metri cubi

SA Energocom, compania responsabilă de achiziţiile de energie ale Republicii Moldova, va procura gaze de pe platforme de tranzacţionare din Uniunea Europeană şi Ucraina, la preţuri de piaţă.

Transportul gazelor se va realiza conform unui program agreat cu SRL Tiraspoltransgaz, iar livrările zilnice nu vor depăşi echivalentul a 3 milioane de metri cubi. Costurile pentru transport vor fi acoperite de SA Energocom, conform tarifelor stabilite de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică din Moldova.

În ceea ce priveşte energia electrică, aceasta va fi achiziţionată tot de pe platforme europene şi ucrainene, urmând să fie livrată către consumatorii protejaţi, cum ar fi gospodăriile, instituţiile medicale, unităţile de învăţământ şi centralele electrice din raioanele de est ale Republicii Moldova. Importurile de gaze şi energie electrică vor beneficia de scutire de TVA.

Acest sprijin financiar face parte dintr-un pachet mai larg de 64 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană pentru securitatea energetică a Republicii Moldova. Din această sumă, 34 de milioane de euro vor fi alocate direct bugetului de stat în două tranşe, contribuind la consolidarea sistemului energetic.

Primele livrări de gaze către Transnistria au fost făcute


Compania mixtă moldo-rusă Moldovagaz a livrat deja, sâmbătă, primul volum de 3 milioane de metri cubi de gaze naturale către regiunea separatistă Transnistria din estul Republicii Moldova, prima livrare de la oprirea tranzitului de gaze prin Ucraina, la 1 ianuarie.

Directorul general al Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că livrările au ca scop umplerea sistemului de gaze din Transnistria, care se confruntă deja cu o lipsă de gaz pentru a menține presiunea, potrivit Agerpres.

La jumătatea lunii ianuarie, administrația separatistă a fost nevoită să suspende complet furnizarea de apă caldă atât pentru încălzire, cât și pentru consumul zilnic, iar gazele sunt folosite doar pentru pregătirea hranei.

Regiunea separatistă prorusă, cu aproape jumătate de milion de locuitori, s-a confruntat cu întreruperi de agent termic, căldură și electricitate.

Transnistria, care nu se află sub jurisdicția Chișinăului din anii 90 ai secolului trecut, era aprovizionată gratuit de compania rusă Gazprom, dar aceste gaze tranzitau Ucraina, care nu a mai reînnoit contractul dintre Kiev și Moscova ce a expirat la 1 ianuarie, ceea ce a dus la întreruperi de căldură și curent electric.


Republica Moldova a fost ferită de întreruperi datorită importurilor de electricitate și gaze din România.

(Citește și: ”Moldova a rezolvat criza gazelor din Transnistria cu ajutorul UE”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: