fbpx

22 ianuarie, 2025

Volodimir Zelenski a afirmat marți că ar fi nevoie de „cel puțin 200.000” de trupe aliate pentru a impune orice acord de pace în Ucraina, transmite The Guardian. Vorbind la Forumul Economic Mondial de la Davos, Zelenski a cerut Europei „să aibă grijă de ea însăși”.

Zelenski a oferit și o viziune despre dimensiunea operațiunii internaționale de menținere a păcii, dacă s-ar putea ajunge la un acord între Ucraina și Rusia. „200.000, este un minim. Este un minim, altfel nu e nimic”, a spus el.

„Europa trebuie să se impună ca un jucător puternic, global, indispensabil”

Președintele Ucrainei a spus că liderii europeni nu ar trebui să se întrebe ce va face Trump în continuare, ci ar trebui să ia măsuri colective pentru a-și apăra continentul într-un moment în care acesta se află sub atacul agresiv al Rusiei.


„Europa trebuie să se impună ca un jucător puternic, global, ca un jucător indispensabil”, a spus președintele ucrainean. El a citat implicarea trupelor nord-coreene în războiul Moscovei împotriva Kievului, luptele având loc în regiunea Kursk din vestul Rusiei, aproape de granița de est a Ucrainei.

„Să nu uităm că nu există niciun ocean care să separe țările europene de Rusia. Liderii europeni ar trebui să-și amintească că aceste bătălii care implică soldați nord-coreeni au loc acum în locuri geografic mai apropiate de Davos decât de Phenian”, a spus el.

Zelenski nu acceptă reducerea efectivului armatei Ucrainei

El a exclus reducerea armatei Ucrainei la o cincime din dimensiunea ei de 800.000 de oameni – una dintre cererile Kremlinului.

„Asta este ceea ce Putin vrea. Nu vom permite ca acest lucru să se întâmple”, a spus Zelenski, adăugând că echipa sa lucrează la stabilirea unei întâlniri cu Trump.

Discuții anterioare despre trupe străine în Ucraina

Zelenski a subliniat că orice acord de încetare a focului depinde de asigurările de securitate din vest. „Cea mai bună garanție” ar fi apartenența la NATO – lucru pe care majoritatea țărilor membre europene îl susțin, dar căreia SUA, Germania și guvernele pro-ruse din Ungaria și Slovacia se opun.


În ultimele săptămâni, președintele Zelenski a purtat discuții cu mai mulți parteneri europeni despre o posibilă misiune de menținere a păcii, inclusiv cu președintele Franței, Emmanuel Macron, și cu Keir Starmer, care a vizitat Kievul săptămâna trecută. Au existat discuții și cu Polonia și statele baltice.

Trump îl amenință pe Putin

Donald Trump a promis că va pune capăt rapid conflictului după învestirea sa în funcție. Odată instalat la Casa Albă, luni, noul președinte american a spus că Vladimir Putin „distruge” Rusia și ar trebui să încheie un acord.

Mai mult, președintele Trump a amenințat miercuri cu taxe vamale masive și sancțiuni pentru produsele rusești dacă șeful Kremlin, Vladimir Putin, nu reușește să încheie rapid un acord pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

„Rezolvați-vă acum și OPRIȚI acest Război ridicol! Va fi doar mai rău. Dacă nu facem o „înțelegere”- și cât mai curând, nu am altă opțiune decât să pun taxe ridicate, tarife și sancțiuni pentru orice vinde Rusia Statelor Unite”, a scris Trump într-o postare pe Truth Social, adresată lui Putin.

„Putem să o facem pe calea ușoară, sau pe calea grea – și calea ușoară este întotdeauna mai bună”, a încheiat Trump.

(Citește și: ”Donal Trump anunță că va vorbi cu președinții Putin și Zelenski despre pace. Polonia: Rusia trebuie forțară la negocieri, nu Ucraina”)


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: