În terminalul din Portul Galați al companiei Transport Trade Servicies (TTS) sunt așteptate 23 de camioane cu produse agricole de export din Ucraina, a căror încărcătură va fi transbordată pe nave maritime, potrivit unui raport TTS trimis la Bursa de Valori București (BVB).
Primele trei camioane cu porumb pentru export din Ucraina au descărcat deja săptămâna trecută în silozul cu o capacitate de 30.000 tone deținut în portul Galați de Grupul TTS (holding care deține fosta Navrom). Alte șapte camioane cu produse agricole se află deja în vama Giurgiulești.
„Operațiunea reprezintă inaugurarea de către TTS a unei rute logistice destinată exportului de produse agricole ucrainene pe trasee combinate terestru/fluvial/maritime”, spune raportul citat.
Pe segmentul terestru, marfa va fi transportată din Ucraina până în terminalul portuar TTS din Galați, pentru început cu mijloace auto.
Rute alternative pentru exporturile ucrainiene
CFR Infrastructură urmează să reabiliteze porțiunea de cale ferată cu ecartament larg (de 4 km) care face legătura între Giugiulești și terminalul TTS și exporturile de produse agricole ucrainene vor putea fi transportate direct pe cale ferată până în portul Galați.
Produsele depozitate în terminalul portuar TTS din Galați vor fi mai departe transbordate în barje și transportate pe ruta Dunăre – Canalul Dunăre Marea Neagră cu destinație portul Constanța unde vor fi în final depozitate și transbordate în nave maritime.
Alternativ, în Galați mărfurile pot fi transbordate direct în nave maritime spre destinații finale.
„Primele rute alternative operaționalizate de către grupul TTS de la începutul războiului din Ucraina au fost rutele Reni/Izmail – Dunăre – Canalul Dunăre Marea Neagră – Constanța, prin care, începând din 16 martie, grupul TTS a transportat și operat peste 200.000 tone de mărfuri minerale și agricole, reprezentând exporturi și importuri ucrainene, spune raportul TTS.
Peste 100.000 tone exporturi ucrainene au fost expediate pe cale ferată de către grupul TTS, în principal prin subsidiara sa din Ungaria, dar și prin punctele de frontieră dintre Ucraina și România.
Grupul Transport Trade Services („Grupul TTS”) este unul dintre cei mai mari transportatori de mărfuri pe ape interioare din bazinul Dunării și este format din 16 societăți.
Grupul TTS deține cea mai mare flotă fluvială din bazinul dunărean, formată din unități fluviale cu o capacitate de peste 800 mii tone, macarale plutitoare, precum și terminale portuare proprii în Constanța
Transport Trade Services (TTS) este evaluată la 528 milioane de lei, potrivit capitalizării rezultate din tranzacțiile cu acțiunile TTS la Bursa de Valori București (BVB)
În decembrie acțiunile TTS au fost în indicele global dedicat piețelor emergente, FTSE Global Micro Cap, ca efect al promovării Bursei românești în categoria piețelor emergente.
***