21 mai, 2019

Restricţiile impuse de Ungaria cu privire la achiziţionarea de terenuri arabile de către cetățeni din alte state membre încalcă drepturile prevăzute de legislaţia europeană, a decis marţi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Potrivit deciziei CJUE, Ungaria nu şi-a îndeplinit obligaţiile care decurg din principiul liberei mişcări a capitalului şi din prevederile referitoare la dreptul de proprietate.

Decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene este definitivă și reprezintă un precedent.


Comisia Europeană a lansat în 2014 o procedură de infringement (neîndeplinire a obligaţiilor) împotriva Ungariei, din cauza unei legi care interzicea contractele utilizate anterior pentru transferul proprietăţilor funciare agricole către cetăţeni străini. În 2016, Comisia a adus litigiul în faţa CJUE.

Legislaţia ungară a impus rezilierea la 1 mai 2014 a unor contracte de uzufruct, deşi anterior se anunţase că titularii contractelor vor beneficia de o perioadă de tranziţie de 20 de ani.

Comisia Europeană a contestat şi o prevedere a aceleiaşi legi prin care se permitea rezilierea unilaterală, cu un termen de preaviz foarte scurt, a anumitor contracte de arendă încheiate cu peste 20 de ani în urmă.

„Deprivarea de proprietate” prevăzută în legislaţia ungară contestată „nu poate fi justificată pe motiv că este în interesul public şi nici prin orice aranjamente prin care o despăgubire corectă este plătită la timp”, explică CJUE.


Liviu Dragnea declara în urmă cu două săptămâni că pregătește limitarea accesului străinilor la a cumpăra pâmânt din România şi că legea vânzării terenurilor este în dezbaterea Camerei Deputaţilor, urmând să fie adoptată.

„Au spus agricultura României este praf, e înapoiată, nu avem şanse, hai să vindem şi terenuri. Avem legea vânzării terenurilor în Camera Deputaţilor, o vom adopta Asta înseamnă că vreau să limităm accesul străinilor la a cumpăra pământ din România. Foarte bine, să cumpere, dar să se stabilească aici”, a declarat preşedintele PSD.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: