9 iulie, 2018

Propunerea de revocare din funcție nu a întrunit condițiile prevăzute de lege, întrucât CSM a dat aviz negativ, iar decretul de demitere emis de președinte lasă un mare semn de întrebare, a declarat luni Laura Codruța Kovesi, în ultimul discurs ținut în calitate de procuror-șef al DNA.

Ea pleacă forțat din fruntea instituției, după cinci ani de la numire și cu un an înainte de a i se încheia al doilea și ultimul mandat de procuror-șef al DNA.


Înconjurată de personalul instituției, ea le-a mulțumit acestora, a mulțumit și populației și i-a îndemnat pe toți să nu abandoneze lupta anticorupție.

„Începând de azi nu voi mai lucra în DNA. Voi rămâne procuror. Vreau să adresez un mesaj colegilor mei: vă mulțumesc tuturor pentru curajul vostru, profesionalism. Vă mulțumesc că ați mers înainte indiferent de cât de atacați și umiliți am fost. 

Dragi colegi, ce am reușit să demonstrăm a fost că instituțiile publice din România lucrează legal și da, corupția poate fi înfruntă.

Episodul de azi nu e înfrângere. Modul în care se forțează modificarea legilor penale arată că vor protecție. (…) Este de bun simț să observăm că voința politică este pentru blocarea anchetelor, pentru blocarea Justiței”, a spus Laura Codruța Kovesi.


Declarațiile Laurei Codruța Kovesi:

  • Am fost procuror-șef al DNA timp de 5 ani și tot ce am realizat sau nu au realizat am consemnat într-un raport care va fi disponibil în puțin timp. În ce privește procedura de revocare, vă reamintesc că propunerea nu a întrunit condițiile prevăzute de lege. CSM a dat aviz negativ. Am dovedit că motivele invocate de ministrul Justiției sunt nereale și neîntemeiate.
  • Decretul de revocare lasă un mare semn de întrebare: Va exista o subordonare discreționară a procurorilor șefi față de ministrul Justiției? Nu comentez decizia CCR, însă aș vrea să arăt că motivarea sugerează că procurorii ar putea fi subordonați Ministrului Justiției. O clarificare ramâne necesară
  • Sistemul judiciar trece printr-un moment dificil, mai ales din cauza modificărilor legilor Justiţiei în Parlament, „deoarece vor protecţie pentru trecut, prezent şi viitor”.
  • Un mesaj pentru cetățenii români: Corupția poate fi învinsă, nu abandonați

Anunțul revocării

Purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolski, a anunțat luni că președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare al Laurei Codruța Koveși, procuror șef al DNA.

„Hotărârile Curții Constituționale trebuie respectate și aplicate nu numai de președintele României ci și de majoritatea politică”, a spus Mădălina Dobrovolschi, afirmând că prin decizia 358 din 2018 CCR a decis că președintele urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului șef al DNA.

Conducerea interimară a DNA va fi desemnată de către Procurorul general al României.

Decizia președintelui apare în ziua în care liderul PSD urma să ia o decizie privind demararea procedurii de suspendare a președintelui care, spunea Liviu Dragnea, întârzie în mod nepermis să pună în aplicare decizii ale CCR.

Ce urmează

Procurorul general va numi la DNA un procuror-şef interimar, până la derularea procedurii de numire a unui nou procuror şef pe un mandat întreg.

Articolul 57, alineatul 7, din legea 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor arată că „în interesul serviciului, procurorii pot fi delegaţi, cu acordul scris al acestora, inclusiv în funcţii de conducere, de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la parchetele din cadrul Ministerului Public pe o perioadă de cel mult 90 de zile într-un an”.

Propunerea viitorul procuror-șef al DNA va fi făcută de ministrul Justiţiei.

Articolul 54, alineat 1, din legea 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: