Preşedintele american Donald Trump a anunţat marţi, la Casa Albă, că Statele Unite se retrag din acordul în dosarul nuclear iranian.
„Acest lucru va face America mai sigură”, a spus președintele american.
Anunțul formulat de la Casa Albă a fost urmat imediat de semnarea unui decret prin care se reintroduc sancţiunile împotriva regimului de la Teheran, ceremonie transmisă în direct de televiziuni.
Președintele Trump criticase încă din postura de candidat, în precedenta campanie electorală, acordul încheiat în 2015 de SUA, Rusia, China, Regatul Unit, Franţa şi Germania cu Iranul.
Donald Trump consideră că suspendarea sancţiunilor în schimbul renunţării la programul nuclear a fost negociată greşit, inclusiv de către fostul președinte Barack Obama.
Acest ”acord părtinitor oribil”, a afirmat Donald Trump, a permis Teheranului să continue programul de înarmare cu rachete capabile să transporte ogive nucleare. Această teorie a fost susținută recent și de autorități ale statului Israel.
(Citiți și: ”Emmanuel Macron: Retragerea SUA din Acordul nuclear cu Iranul riscă să genereze “război””)
Preşedintele Trump a mai subliniat că acordul nu a împiedicat Iranul să finanţeze terorismul şi să destabilizeze Orientul Mijlociu.
Consecințe neclare ale acțiunii Statelor Unite
Consecinţele părăsirii acordului nu sunt clare încă, dar unii analişti au avertizat că ar transmite un mesaj altor naţiuni, mai ales Coreei de Nord, că SUA nu este un partener de discuţie serios.
Alţi analişti au vorbit despre posibilitatea ca în Orientul Mijlociu să înceapă o cursă a înarmării, dacă şi Iranul va decide să părăsească acordul şi îşi va reîncepe programul nuclear.
Teoria nu este neapărat corectă pentru că alți semnatari- Marea Britanie, Franța, Germania, Rusia și China- au făcut și fac presiuni constante pentru menținerea acordului în vigoare.
(Citiți și: ”Poziționare oficială: Germania, Franța și UK susțin acordul nuclear iranian din 2015, Iranul refuză negocierile cu SUA”)
Reacția UE și a Rusiei
Uniunea Europeană a anunţat imediat menţinerea angajamentelor asumate în Acordul nuclear cu Iranul.
„Uniunea Europeană va continua implementarea totală şi efectivă a Acordului nuclear”, a declarat Federica Mogherini, comisarul pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.
De asemenea, premierul Marii Britanii, Theresa May, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, și-au au exprimat intenţia „menţinerii angajamentelor” asumate prin Acordul nuclear.
„Încurajăm Iranul să aibă o atitudine de reţinere faţă de hotărârea SUA; Iranul trebuie să continue îndeplinirea obligaţiilor asumate prin tratat”, se arată în declaraţia comună.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că subiectul va fi discutat de liderii celor 28 de state membre ale UE la Sofia, miercuri şi joi.
Din partea Moscovei, primul comentariu a fost făcut de Dimitri Polianski, adjunct al reprezentantului permanent al Rusiei la ONU, care a spus că anunțul lui Donald Trump este o dezamăgire, dar nu surpriză.
Ce presupune acordul, reacția Iranului
Prin acest acord, Iranul declară solemn că nu caută să se doteze cu bomba atomică şi acceptă să-şi limiteze programul nuclear cu scopul de a prezenta lumii garanţia că activităţile sale nucleare nu au scopuri militare.
Acordul Iranului cu cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite – SUA, Marea Britanie, Franța, China și Rusia, plus Germania prevedea că Iranul să își micșoreze rezervele de uraniu, utilizat în fabricarea armelor nucleare, timp de 15 ani, precum și numărul de centrale de centrifugare utilizate pentru îmbogățirea uraniului, timp de 10 ani.
De asemenea, Iranul a fost de acord cu modificarea unei alte centrale, astfel încât să nu mai poată produce plutoniu, utilizat în fabricarea bombelor.
În schimb, sancțiunile economice care au afectat grav Iranul din punct de vedere financiar au fost ridicate.
Marți seara, Iranul a reacționat anunțând că menţine angajamentele asumate în cadrul Acordului nuclear cu marile puteri, în pofida retragerii Statelor Unite.
„Dacă atingem obiectivele Acordului prin cooperarea cu alţi membri ai tratatului, documentul va fi menţinut… Prin ieşirea din tratat, America a subminat oficial angajamentele asumate printr-un tratat internaţional.
Am cerut Ministerului de Externe să negocieze cu ţările europene, cu China şi Rusia în săptămânile următoare. Dacă la sfârşitul acestei perioade scurte vom concluziona că putem beneficia în totalitate de prevederile Acordului nuclear, acesta va fi menţinut”, a spus preşedintele Iranului, Hassan Rohani.