19 februarie, 2018

Guvernatorul Băncii Naţionale, Ilmars Rimsevics (foto), a fost arestat duminică de Biroul Anticorupție, anchetatorii efectuând și două percheziții – acasă și la biroul său din banca centrală, scrie BBC.

Premierul Letoniei, Maris Kucinskis, a convocat pentru luni o şedinţă de guvern de urgenţă, declarând că nu există ameninţări la adresa sistemului financiar din ţară.

Acesta a dat asigurări că nici el şi nici alţi oficiali nu vor interveni în anchetă, arătând susţinerea totală a Guvernului pentru instituţia anticorupţie:


„Instituția lucrează profesionist și cu acuratețe,” a spus premierul.

Banca Naţională a Letoniei nu a comentat arestarea guvernatorului, dar a transmis că are „toleranţă zero în ce priveşte corupţia şi alte activităţi ilegale”.

Avocatul guvernatorului, Saulvedis Varpins, a declarat că Ilmars Rimsevics consideră arestarea sa ca fiind „ilegală”, potrivit serviciului de ştiri Leta.

Mai multe bănci din Letonia au fost investigate în ultimele luni, dar nu există indicii clare dacă arestarea guvernatorului are legătură cu aceste incidente. În iulie 2017, două bănci au fost amendate pentru că le-au permis clienţilor să ocolească sancţiunile internaţionale care interziceau plăţile către Coreea de Nord. O altă bancă este implicată într-o dispută cu statul.


Letonia a devenit în 2014 cel de-al 18-lea membru al zonei euro.

În România, premierul Viorica Dăncilă a declarat, la câteva zile după condamnarea lui Darius Vâlcov, în prima instanță, la opt ani de închisoare, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani:

„Nu am abandonat niciodată un membru al echipei mele care trece printr-un moment dificil. Atunci când vom avea o hotărâre definitivă, abordarea mea probabil că va fi alta. Eu cred că fiecare dintre cetăţenii acestei ţări au dreptul la prezumţia de nevinovăţie până la o hotărâre definitivă şi cred că acest lucru ar trebui să se aplice pentru fiecare român, indiferent de locul unde se află.”

Darius Vâlcov este în continuare consilier de stat în aparatul de lucru al prim-ministrului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: