11 aprilie, 2017

La înscrierea copilului într-o unitate de invățământ, părinții sunt obligați să prezinte adeverința care atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii, potrivit proiectului Legii vaccinării, pus în dezbatere publică de către Ministerul Sănătății.

Proiectul nu prevede amenzi pentru părinți, dar comisiile județene speciale ce vor fi înființate vor sesiza „instituțiile abilitate privind constatarea infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinți sau reprezentanți legali în cazul minorului care împlinește vârsta de 3 ani și nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei”.

De asemenea, școlile au responsabilitatea și obligația să suspende participarea la cursuri a acestor copii, atunci când direcțiile județene de sănătate constată existența unei epidemii.


Personalul medical răspunde în fața organizațiilor profesionale dacă face campanie antivaccin

De asemenea, comisiile județene de vaccinare care vor fi înființate sesizează Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentiști din România, Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România, Colegiul Farmaciștilor din România precum și alte organisme abilitate atunci „când se constată fapte săvârșite de către membrii cu drept de liberă practică precum participarea la acțiuni antivaccinare, transmiterea de informații incorecte sau nedovedite științific, acțiuni sau manifestări care pun în pericol sănătatea publică”.

Ce se întâmplă dacă un copil nu a fost vaccinat

La înscrierea la grădiniță sau școală, părinții trebuie să prezinte o adeverință eliberată de către medicul de familie și care conține sintagma “antecedente vaccinale complete corespunzătoare vârstei” în urma analizei schemei vaccinale.

„În vederea asigurării dreptului la sănătate şi la educaţie a tuturor copiilor şi tinerilor, garantate de stat, înscrierea acestora într-o colectivitate de învăţământ se va face numai după prezentarea documentelor care atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii sau a unei scheme de recuperare pe care să o realizeze în termen de un an”, potrivit proiectului de lege.


Dacă nu s-au făcut vaccinările obligatorii:

  • Medicul de familie este obligat să trimită către Comisia județeană de vaccinare, pentru analiză și rezolvare, refuzurile la vaccinare consemnate prin semnarea formularului de refuz precum și copiii care nu s-au prezentat la vaccinare după depășirea cu 3 luni a vârstei eligibile stabilite în calendar pentru fiecare vaccin.
  • Unitatea de învățământ unde se dorește înscrierea copilului are și ea obligația să anunțe Comisia județeană de vaccinare privind copiii care nu au fost vaccinați conform calendarului național.
  • comisiile județene au atribuția de a sesiza instituțiile abilitate privind constatarea infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinți sau reprezentanți legali în cazul minorului care împlinește vârsta de 3 ani și nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei

În cazul copiilor care nu dețin adeverință pentru înscrierea într-o colectivitate, părintele sau reprezentantul legal are obligația prezentării, în termen de maxim 60 zile, a unuia dintre următoarele documente eliberate de Comisia județeană de vaccinare:

  • calendarul de recuperare pentru antigenele vaccinale obligatorii. În acest caz, schema de vaccinare propusă trebuie să fie completată în termen de un an de la data admiterii în colectivitate
  • adeverinta cu contraindicaţiilor medicale definitive pentru anumite vaccinări.

Autorii proiectului arată că în 11 din cele 28 state membre UE ( Belgia, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Franța, Grecia, Polonia, Letonia, Slovacia, Slovenia, Malta) vaccinările sunt obligatorii și adminterea într-o unitate de învățământ sau colectivitate se realizează numai pe baza dovezii de vaccinare completă, conform schemelor naționale.

Responsabilitățile și obligațiile părinților:

  • asigurarea prezentării copilului la medicul de familie/furnizorul de servicii medicale pentru realizarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei pentru vaccinările obligatorii
  • prezentarea la convocarea Comisiei Județene de Vaccinare
  • în cazul părinților care sunt plecați din țară și care lasă copii eligibili la vaccinare în grija unor membrii ai familiei ori a altor persoane, sunt obligați să desemneze o persoană responsabilă cu însoțirea copilului la vaccinare. Părinții trebuie să notifice în scris medicului de familie numele acestei persoane, în termen de 15 zile de la data primirii informării din partea medicului de familie

Nu sunt prevăzute amenzi pentru părinți, pentru că „scopul principal al acestei legi nu este acela de a sancționa părinții sau reprezentanții legali ai copiilor, ci acela de a asigura o informare mai bună a acestora, asupra tipurilor de vaccinuri administrate, asupra beneficiilor acestora, asupra stării de sănătate a copiilor, asupra riscurilor la care se expun prin nevaccinare”, menționează nota de fundamentare a legii.

(Descărcați AICI proiectul legii)

Refuzul vaccinării, în scris

Furnizorul de servicii medicale are obligația de a informa părinții sau, după caz, reprezentantul legal al copilului cu privire la calendarul național de vaccinare, consimţământul acestora pentru vaccinare fiind prezumat, spune proiectul.

Dacă părinții sau reprezentantul legal refuză, el trebuie să o facă în scris, mai precizează viitoarea lege.

Structuri și softuri noi

  • Se va înființa Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV), în care vor fi înscriși, în mod obligatoriu, toți furnizorii autorizați. În softul RENV și alte softuri compatibile cu acesta, spune proiectul, vor fi raportate vaccinările efectuate și decontările serviciilor
  • Încheierea contractelor de furnizare de servicii de vaccinare se va realiza doar cu furnizori înregistrați în RENV.
  • În cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) se va înființa Grupul Tehnic de Coordonare a Activităților de Vaccinare (GTCAV), cu rol în elaborarea Strategiei Naționale de Vaccinare și coordonarea activității de vaccinare la nivel național. Principala atribuție a acestui GTCAV este de analizare a politicilor de sănătate naționale și internaționale și recomandarea de politici naționale de imunizare optime.
  • În cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică județene și a municipiului București se vor înființa comisii județene de vaccinare, în coordonarea GTCAV, cu rol în supraveghere a activității de vaccinare la nivel județean prin analizarea și soluționarea cazurilor de nevaccinare, propunerea unui calendar de recuperare pentru cele 8 antigene obligatorii: hepatitic B, difteric, tetanos, pertussis, poliomielită, rujeola, oreion, rubeola.

Motivul actualizării legii

Proietcul este preznetat în contextul epidemiei de rujeolă care a provocat deja 19 decese și este posibil să fi fost exportată în străinătate. Toți copii care au decedat din cauza rujeolei și majoritatea celor care s-au îmbolnăvit erau nevaccinați.

(Citiți și: OMS cere României măsuri urgente pentru stoparea epidemiei de rujeolă. 10 județe au epuizat stocurile de vaccin)

La nivel național, menționează autorii proiectului, se înregistrează o scădere dramatică a acoperirii vaccinale la vaccinurile incluse în cadrul Calendarului Național de Vaccinare, care se situează sub limita de 95 % recomandată de către Organizația Mondială a Sănătății.

Vaccinarea în România a scăzut constant la toate vaccinurile incluse în Programul Naţional de Vaccinare:

în 2014, pentru copii în vârstă de 18 luni, Acoperirea Vaccinală la nivel național și pe tipuri de vaccinuri a înregistrat valori de 81,3% pentru BCG, 76,4% pentru Hep B, 51,7 % pentru DTP, HiB și VPI, și respectiv de 73% pentru ROR.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: