21 septembrie, 2016

portugalia
Proteste împotriva Troicii în Portugalia

Curtea Europeană de Justiție a admis principiul că cetățenii europeni au dreptul să dea în judecată Troica (FMI, BCE și Comisia Europeană) dacă consideră că drepturile lor fundamentale au fost încălcate în urma adoptării unor măsuri de austeritate, anunță EurActiv Germania.

Decizia Curții de Justiție din Luxemburg este conținută în dosare vizând criza bancară care a lovit Cipru în 2013.

În 2013, FMI, Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană și guvernul cipriot au convenit restructurarea sistemului bancar din insulă, restructurare care s-a făcut folosind inclusiv banii din conturile mai mari de 100.000 de euro, care nu erau garantate de stat, pentru recapitalizarea Bank of Cyprus. În schimbul acestei actiuni, Troica a acceptat un bailout al Ciprului prin Mecanismul de Stabilitate Europeană.


După restructurarea sistemului bancar, au existat investitori care au pierdut sume importante de bani și care au dat în judecată Comisia și BCE, cerând compensații financiare pentru fondurile ”naționalizate”.

Curtea Europeană de Justiție a respins acum acțiunile pe considerentul că stabilitatea sistemului bancar servește binelui comun al Europei, însă a apreciat că, în principiu, Troica poate fi trasă la răspundere în situația în care acțiunile sale conduc la încălcări ale drepturilor fundamentale ale omului.

Europarlamentarul Sven Giegold a declarat EurActiv că decizia curții din Luxemburg marchează ”o revoluție în domeniul protejării drepturilor fundamentale” și a anunțat că, personal, va sprijini orice cetățean care încearcă să obțină despăgubiri de la Troică.

Sven Giegold afirmă că persoane din Grecia, Portugalia, Irlanda sau Cipru au în sfârșit mijloace legale să acționeze.


Justistul german Andreas Fischer-Lescano a declarat Spiegel că acțiuni împotriva Troicăi ar putea fi depuse de cetățeni greci împotriva Memorandumului de Înțelegere care a modificat substanțial prețurile medicamentelor, afirmând că oricine ar putea demonstra că după implementarea înțelegerii nu a mai putut să își cumpere medicamentele prescrise poate fi eligibil pentru o asemenea acțiune în instanță.

Juristul german a avertizat însă că precizarea Curții Europene de Justiție nu oferă ”un cec în alb” celor care se gândesc să se judece cu Troica, aceștia trebuind să fie în măsură să demonstreze clar relația între o încălcare a unui drept fundamental și o decizie a Troicii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: