1 aprilie, 2016

o-TRYFONAS-ALEXIADIS-facebook
Tryfon Alexiadis, adjunct al ministrului grec de Finanțe

Guvernul grec cere cetățenilor săi să își repatrieze fondurile ascunse în Elveția sau în paradisuri fiscale, cu promisiunea unei amnistii parțiale, anunță Bloomberg.

În timp ce se zbate să țină în viață sistemul bancar național și crește impozitele pe venit, guvernul de la Atena pregătește o lege care acordă facilități persoanelor care își repatriază voluntar bunurile ascunse în străinătate. Actul normativ va micșora semnificativ taxele percepute pentru repatrierea averilor.

Tryfon Alexiadis, adjunct al ministrului de Finanțe, afirmă vineri că noua lege nu va institui o amnistie deplină, dar va elimina pentru aceste situații acuzațiile de natură penală. Proiectul de lege este în prezent negociat cu finanțatorii internaționali și va fi trimis în curând Parlamentului, spune Tryfon Alexiadis.


”Nu vom ierta totul, dar vom acorda facilități celor care vor căuta să profite de această legislație. Dacă, de exemplu, cineva a declarat venituri de 200.000 de euro într-un an, dar a depus în bănci străine 500.000, va trebui taxată diferența. Propunerea este ca veniturile nedeclarate să fie impozitate cu 10-15%. Probabil că va fi ceva mai mult”, afirmă adjunctul ministrului de Finanțe.

Atena se pregătește să impună, potrivit acordului de bailout semnat cu creditorii internaționali, o nouă serie de măsuri de austeritate în condițiile în care, afirmă Alexiadis, evaziunea fiscală și comerțul ilegal prejudiciază bugetul Greciei de încasarea a 15-20 de miliarde de euro anual.

Atena, afirmă Bloomberg, încearcă să recapete încrederea creditorilor internaționali după ce dubiile privind locul Greciei în Zona Euro au făcut ca jumătate dintre depozitele din sistemul bancar să fie retrase de la debutul crizei și transferate în conturi din străinătate.

Lista lui Lagarde

Potrivit ministrului adjunct Alexiadis, Grecia a dat amenzi de peste 200 de milioane de euro unor presupuși evazioniști fiscali aflați pe așa-zisa ”listă Lagarde”- un tabel cu posesorii unor conturi deschise în ultima perioadă de cetățeni greci la filiala HSBC din Geneva.


Lista poartă numele fostului ministru de Finanțe al Franței din cauză că acesta a transmis documentul guvernului grec în 2010.

Alexiadis a precizat că autoritățile fiscale elene investighează în prezent 1,3 milioane de transferuri bancare, rezultat al ”agregării tuturor listelor existente” cu tranzacții semnalate de autorități competente.

Evaziunea fiscală rămâne la cote ridicate în Grecia, însă colectarea veniturilor bugetare pe 2016 se încrie în ținte, mai precizează Tryfon Alexiadis.

Guvernul urmează să crească taxele pe salarii și pe veniturile realizate din închirieri, așa cum s-a angajat în fața creditorilor, precizează oficialul grec. Acesta a refuzat să spună ce alte taxe se vor mai majora anul acesta, după cum a refuzat să comenteze informațiile privind posibila impunere a unei taxe pe tranzacțiile bancare.

”Negociem din greu, dar lucrurile merg bine. O să existe câteva măsuri în sarcina contribuabililor din cauză că trebuie să acoperim deficitul fiscal cumva”, afirmă Alexiadis înaintea unei noi runde de discuții cu oficiali ai BCE, ai Mecanismului European de Stabilitate, ai Comisiei Europene și ai FMI, care se va desfășura săptămâna viitoare.

Atât Grecia cât și creditorii au afirmat că doresc să încheie atât negocierile cât și revizia acordului de bailout în această lună. Întrebat dacă Grecia va rezista din punct de vedere economic dacă acest termen este depășit, Alexiadis afirmă că guvernul nu are în acest moment probleme cu fluxul financiar.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: