14 aprilie, 2015

graficStatele Unite avertizează Europa să nu se bazeze prea mult pe exporturi pentru creştere economică şi cer guvernelor să se folosească mai mult de politica fiscală, considerând totodată că un nivel ridicat al cererii în Germania este esenţial, arată Reuters.

Un raport bianual al Departamentului Trezoreriei, adresat Congresului american, pare să prefigureze poziţiile care vor fi susţinute de instituţie la reuniunea FMI din 17-19 aprilie, în care se vor discuta perspectivele economiei mondiale.

Autorităţile americane sunt îngrijorate de nivelul ridicat al excedentului de cont curent din zona euro, care măsoară circulaţia transfrontalieră a bunurilor şi serviciilor.


Trezoreria remarcă faptul că Banca Centrală Europeană ia măsuri puternice pentru susţinerea economiei şi că o completare a măsurilor de stimulare cu politici fiscale şi reforme ar evita riscul ca creşterea să devină prea dependentă de exporturi.

Totodată, reprezentanţii Trezoreriei consideră că o creştere puternică a cererii în Germania este absolut necesară.

În timp ce creşterea economică din Europa a arătat unele semne de intensificare, regiunea rămâne „bolnavul economiei mondiale”, se arată în raportul instituţiei americane.

Autorităţile de la Washington mai consideră că moneda Chinei, yuanul, este mult subevaluată, dar că Beijing-ul pare mai puţin dornic să intervină puternic pe piaţa valutară.


Raportul bianual al Trezoreriei analizează politicile economice şi valutare ale principalilor parteneri comerciali ai SUA.

Christine Lagarde a avertizat referitor la o creştere economică mediocră

Într-un discurs al şefei FMI Christine lagarde, care prefaţează reuniunea din această săptămână a instituţiei financiare internaţionale, aceasta a arătat că – de la anterioara reuniune din octombrie – economia globală  beneficiat de pe urma scăderii preâului petrolului şi a celei mai performante economii, cea a SUA. În schimb, creşterea economică este inegală şi moderată.

Şefa FMI a arătat că economiile dezvoltate se descurcă mai bine decât restul şi că perspectivele zone euro se îmbunătăţesc. Dar prognozele pentru economiile emergente şi în curs de dezvoltare sunt mai proaste decât anul trecut, din cauza preţurilor mici la materii prime.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: