5 mai, 2016

sua
Unul va ajunge la Casa Albă

Donald Trump a ajuns la un pas să își asigure nominalizarea Republicanilor pentru alegerile prezidențiale, un lucru pe care foarte puțini s-ar fi încumetat să îl prezică în urmă cu 12 luni.

Cursa în interiorul Partidului Democrat încă continuă, dar din ce în ce mai mult pare că alegerea va fi Hillary Clinton chiar dacă senatorul  de Virginia Bernie Sanders a câștigat campania internă din Indiana în urmă cu 2 zile.

Imaginea, afirmă BBC, devine suficient de clară ca să știm că orice s-ar întâmpla în această cursă prezidențială va fi ceva istoric.

Anii de amurg

1
Ianuarie 2009, Barack Obama la ceea ce americanii numesc ”Inauguration day”. Dacă în poză pare mai tânăr este pentru că atunci chiar era mai tânăr

Atunci când Barack Obama a intrat pe ușa din față a Casei Albe în ianuarie 2009 avea 47 de ani și devenea al cincilea cel mai tânăr președinte din istoria Statelor Unite.

Theodore Roosevelt a fost cel mai tânăr, devenind președinte SUA la 42 de ani și 322 de zile.

Următorul președinte va fi ceva mai bătrân:

Bernie Sanders, dacă va fi să fie mai întâi nominalizat, ar avea 75 de ani în ziua instalării, pe 20 ianuarie. Cu aproape 6 ani mai bătrân decît cel mai în vârstă președinte, Ronald Reagan.


Donald Trump serbează 70 de ani pe 14 iunie, deci și el ar fi cel mai în vârstă președinte al SUA.

Hillary Clinton împlinește 69 de ani cu aproape 2 săptămâni înainte de alegeri, și ar fi al doilea cel mai vârstnic președinte în ziua instalării. Clinton l-ar detrona în acest clasament pe William Henry Harrison, care a fost ales președinte în 1841, fiind ultimul șef al statului american născut pe pământ britanic.

New York, New York

2
New York se pregătește de sărbătoare

În ambele scenarii de finală- Trump v Clinton sau Trump v Sanders – am asista la prima confruntare prezidențială între New Yorkezi din 1944, atunci când s-au confruntat guvernatorul Thomas E Dewey și Franklin D Roosevelt.

Oricine ar câștiga deci, ar fi primul președinte dat de metropolă în ultimii 71 de ani. E drept, Hillary Clinton este născută în Chicago, dar a fost senator de New York și locuiește în acest stat.

Bani, bani, bani

3Dacă Donald Trump va câștiga, am putea asista la unul dintre cele mai mici bugete cheltuite în ultimii ani pentru a asigura o candidatură victorioasă.

Statistica Comisiei Electorale Federale arată că Trump a cheltuit până în martie 49 milioane de dolari, dintre care 36 de milioane provin din fonduri personale.

Din 2000 încoace, de când Al Gore a cheltuit 126 de milioane de dolari, nimeni nu a cheltuit atât de puțin în campanie. Hillary Clinton a cheltuit până acum 187 milioane de dolari.

Sigur, Donald Trump ar putea să își termine carnetul de cecuri din cauză că, pentru al, campania va mai dura până în noiembrie, însă oricum pare că nu îl va întrece pe Barack Obama, pe care ultimele alegeri ”l-au costat” aproape 556 milioane dolari.

Experiența

4
Dwight Eisenhower, un președinte fără experiență politică

O victorie a lui Trump ar fi semnificativă și din alt punct de vedere- nimeni, de peste 60 de ani, nu a ajuns președinte fără să fi trecut mai întâi prin experiența de guvernator sau congresman.

Chiar și atunci, Dwight Eisenhower, ultimul președinte american fără o experiență politică anterioară, fusese comandant suprem al trupelor aliate în al doilea Război Mondial, înainte să fie ales în 1953.

Înainte de acesta, Herbert Hoover, președinte între 1929 și 1933, a fost înainte inginer.

Niciun alt candidat nu a mai deținut hoteluri și cazinouri, însă Trump afirmă că abilitatea în afaceri și faptul că a stat departe de Washington îl recomandă pentru funcția supremă.

O femeie la putere

5
Sarah Palin, ultima femeie care a fost aproape să ajungă la Casa Albă

Perioada lungă petrecută de Hillary Clinton pe principala scenă politică din Washington ar putea să facă ușor de uitat un lucru: ar deveni prima femeie alesă președinte a Statelor Unite.

Cel mai aproape de cea mai înaltă demnitate a fost guvernatorul Alaskăi, Sarah Palin, aleasă de republicanul John McCain să candideze în tandem în 2008. În 1984 s-a înregistrat prima nominalizare pentru poziția de vicepreședinte a unei femei, când democratul Walter Mondale a făcut tandem cu Geraldine Ferraro.

Niciuna nu a ajuns la Casa Albă.

Continuitate democrată

Surprinzător, numai 2 democrați au reușit să succeadă la Casa Albă unui președinte democrat. Ultimul a fost James Buchanan, președinte între 1857 și 1861.

Harry Truman și Lyndon Johnson au fost ambii vicepreședinți atunci când au fost numiți în funcție după moartea predecesorilor. Ambii au câștigat următoarelre alegeri.

Cine are șansă să câștige cursa prezidențială? Graficul de mai jos arată cum s-au modificat intențiile de vor în ultimele 10 luni pentru principalii doi competitori. Mai sunt însă 6 luni de campanie….

6

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: