4 septembrie, 2021

Uniunea Europeană a avansat cinci condiții pe care talibanii trebuie să le îndeplinească pentru ca diplomația comunitară să se angajeze în discuții cu noua putere politică din Afganistan. Condițiile au fost enunțate de Josep Borrell, înaltul reprezentant pentru Afaceri Externe al UE, la reuniunea informală din Slovenia ale miniștrilor de Externe din UE.

Discuțiile cu deținătorii puterii în Afganistan, după preluarea acesteia de către talibani, vor depinde de îndeplinirea următoarele condiții, potrivit unui comunicat al Consiliului UE:

  • Afganistanul nu va servi drept bază pentru terorism;
  • respectarea drepturilor omului, în special a drepturilor femeilor, a statului de drept și a libertății mass-media;
  • formarea unui guvern de tranziție incluziv și reprezentativ prin negocieri;
  • acces liber pentru ajutoarele umanitare prin negocieri, respectând procedurile și condițiile de livrare;
  • permisiunea de plecare a cetățenilor străini și afganilor expuși riscului care doresc să părăsească țara, în conformitate cu apelurile făcute în Rezoluția ONU SC 2593 (2021) și cu propriile angajamente ale talibanilor.

Josep Borrell: Viitorul Afganistanului –  „o problemă cheie pentru UE”


„Viitorul Afganistanului rămâne o problemă cheie pentru UE. UE rămâne angajată să sprijine populația afgană. (…) Am decis să lucrăm într-o manieră coordonată, să ne coordonăm contactele cu talibanii, inclusiv printr-o prezenţă la Kabul în cazul în care condiţiile de securitate permit acest lucru”, a declarat Josep Borrell.

Reprezentantul UE a accentuat că, „pentru a sprijini populaţia afgană, va trebui să discutăm cu noul guvern din Afganistan, ceea ce nu înseamnă recunoaşterea. Este o interacţiune operaţională”, a declarat şeful diplomaţiei UE.

(Citiți și: „UE va încerca să prevină un val migrator dinspre Afganistan susţinând ţările vecine”)

Discuţia se va extinde în funcţie de atitudinea guvernului afgan, cum ar fi respectarea drepturilor omului, a statului de drept şi a presei şi mai ales cu condiţia ca Afganistanul să nu servească drept ”bază pentru exportul de terorism către alte ţări”.

Relevant este faptul că miniștri de Externe UE au discutat despre relațiile UE-China.


„Miniștrii au fost de acord că o abordare coordonată a tuturor statelor membre UE față de China este de cea mai mare importanță. Posibilul angajament reînnoit al UE trebuie să fie gradual, ordonat și coordonat”, mai spune comunicatul Consiliului UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: