18 mai, 2022

Germania, Belgia, Olanda și Danemarca se angajează să construiască împreună ferme eoliene offshore cu o capacitate de cel puțin 150 GW (150 mil. kW) în Marea Nordului până în 2050.

Proiectul ar crește de aproape zece ori capacitea eolienă offshore a Uniunii Europene și vine în condițiile politicii de renunțare la combustibilii fosili din Rusia, potrivit Reuters.

Noile capacități ar fi cu 66% mai mari decât potențialul platformei continentale românești în Marea Neagră.


„Cea mai bună cale de urmat este ca țările europene este să colaboreze pentru a extinde și a accelera dezvoltarea energiei regenerabile în Marea Nordului”, a declarat ministrul danez al Climei și Energiei, Dan Jørgensen, citat de State of Green.

Danemarca găzduiește, miercuri la Esbjerg, un summit eolian offshore la care vor participa, printre alții, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cancelarul german Olaf Scholz și unde miniștrii energiei din cele 4 țări vor semna declarația comună privind investiția în eoliene.

Perspectivele europene și cele românești

România și-ar putea majora de peste patru ori cantitatea de electricitate produsă anual prin valorificarea potenţialului resurselor eoliene offshore, potrivit unui al Energy Policy Group (EPG).

Studiul a identificat o capacitate naturală totală de 94 GW (94 de milioane kW) de energie eoliană a sectorului offshore românesc.


Comisia Europeană urmărește ca 300 GW (300 mil. kW) să fie puterea fermelor eoliene offshore până în 2050 față de cei aproximativ 16 GW din prezent.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: