Guvernul a aprobat luni, la ședința Consiliului Național Tripartit, o parte din cererile bugetarilor din sistemul de educație.
Aceste noi corecții urcă la 2,6 miliarde de lei impactul pe 2017 al măsurilor ce vor fi aprobate prin Ordonanța salarizării, față de 2,3 miliarde de lei, suma calculată inițial.
La Consiliul Național Tripartit care a avut loc luni la Palatul Victoria, au participat din partea Guvernului, alături de premierul Dacian Cioloș, ministrul Muncii – Dragoș Pîslaru și cel al Finanțelor Publice – Anca Dragu.
Ministrul Dragoș Pîslaru a explicat la finalul discuțiilor că impactul OUG pregătit pentru corecțiile din salarizarea bugetarilor va fi mai mare decât cel calculat inițial, dar este suportabilă.
„Discuțiile inițiale se încadrau într-o anvelopă de 2,3 miliarde de lei pe anul 2017. (…) Anul viitor, cu tot cu bonusul de la Sănătate și modul în care sunt repartizate sumele, discutăm undeva între 2,5-2,6 miliarde de lei. Evident, au fost inclusiv astăzi anumite discuții în procesul de avizare, dar undeva suntem într-o limită care a fost considerată rezonabilă împreună cu Ministerul Finanțelor Publice, rezonabilă în parametri de dezvoltare și modelul macroeconomic pe care îl avem pus pe masă. (…) Există o suplimentare de buget care, evident, s-a dus pentru a putea acomoda această cerință din zona Educației”, a declarat ministrul Pîslaru.
Ce primesc în plus profesorii
Suma suplimentară va merge în grila pe educație și va însemna creșteri de 50% de la 1 august 2016. Restul de 50% av avea impact abia în 2018, deoarece se aplică din decembrie 2017:
“În ceea ce priveşte grila pe educaţie, ceea ce am făcut în textul ordonanţei (…) am definit grila integrală într-un mod similar cu cea de pe sănătate, dar (…) 50% din aceste creşteri intră de la 1 august 2016, deci la un loc cu celelalte, dar majorarea ei la nivelul întreg pe care îl regăsim în grilă intră în decembrie 2017 şi pe impact bugetar din 2018 încolo”, a explicat Dragoş Pîslaru.
Dacă ar accepta însă solicitarea celor din învățământ (corecții integrale, precum la sănătate, până la 1 ianuarie 2017), s-ar depăși sumele disponibile în buget, a mai explicat minsitrul.
Bonusul de performanţă pentru educaţie, similar sistemului din domeniul sănătăţii, va fi aplicat din 2018.
Sindicatele sunt nemulțumite, întrucât orice amânare pe anul viitor înseamnă ca eventualele creșteri (presupuse de corecții) să fie prevăzute în bugetul viitorului guvern, de după alegeri. Probabilitatea unei creșteri a cheltuielilor salariale este mult mai mică după anii electorali.
Ordonanța salarizării
Ordonanța ar putea fi aprobată în ședința de guvern de săptămâna aceasta și, cu excepția Sănătății (unde sunt rezolvate toate inechitățile din sistem), va face corecții doar în interiorul unităților.
„Ce se întâmplă de la 1 august 2016? (…) Intră în vigoare toate corecţiile disfuncţionalităţilor în ceea ce înseamnă încadrarea în aceeaşi unitate, la aceeaşi funcţie, vechime. (…) Persoane care sunt colegi de birou, cu aceeaşi funcţie, vechime, au salarii diferite. Acest lucru se rezolvă. (…) Grila pe sănătate, care presupune în ansamblul său (…) o masă salarială undeva spre 15% referitor la bugetul aferent în acest moment, intră în vigoare începând cu 1 august 2016, urmând ca sectorul de sănătate să mai beneficieze de acel bonus de performanţă de 2% de la 1 ianuarie 2017”, a mai spus Dragoş Pîslaru.
OUG elimină, de asemenea, diferențele de salarizare în Administrația publică centrală – aparatul central, prin stabilirea salariilor la 70% din nivelul celor aflate în plată la 1 august 2016 la Secretariatul General Guvernului.
Ordonanța conține un program-pilot pentru Sănătate, prin care Guvernul și-a propus să rezolve integral problemele structurale din salarizarea acestui domeniu.
Este singurul domeniu unde se așează complet salarizarea și se elimină toate inechitățile. De asemenea, este modelul ce ar trebui aplicat în întregul aparat bugetar, în opinia guvernanților.
Țintele reglementărilor din cadrul familiei ocupaționale Sănătate:
- Rezolvă diferențele de salarii pentru funcții gradații identice din fiecare unitate. Măsura îi aduce pe toţi medicii la salariul maxim din unitate pentru funcţia şi gradaţia lor. Exemplu: La Spitalul Clinic de Chirurgie Dan Theodorescu există acum patru medici primari gradația 5, cu salarii brute între 4.058 lei și 4.754. Toți vor avea, de la 1 august, salariul de 5.105 lei.
- Rezolvă și diferențele existente pe orizontală, între maximele existente în plată în diferite unități, pentru funcții identice. Exemplu: Acum, un medic primar unități clinice gradația 5 câștigă 3.556 lei la Spitalul Municipal Falticeni, 4.196 lei la Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie “Elena Doamna” Iași, și 4.944 lei la Spitalul Clinic „Victor Babeș“ Craiova. Toți vor câștiga, din august, 5.105 lei.
- Pe verticală, rezolvă disfuncționalitățile legate de vechimea unei funcții.
- Crește cu 10% salariile tuturor debutanților din Sănătate. Salariul de bază brut al unui medic rezident anul I gradatia 0 va fi de 2.014, față de 1.751 lei, în prezent. Măsura a fost luată pentru a convinge pe tinerii medici să nu emigreze. Ministrul a explicat că 200 de lei în plus, net, nu înseamnă mult, dar decizia este un mesaj pentru tineri că sănătatea reprezintă o prioritate.