Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat luni că manifestațiile împotriva realegerii sale, reprimate violent de forțele de ordine, au fost „teleghidate” din străinătate.
În urma protestelor de duminică, peste 3.000 de oameni au fost arestați, informează BBC. Grupurile civice anunță că cel puțin o persoană a murit în urma reprimării violente.
Ministerul de interne a negat faptul că au existat morți. Conform datelor transmise de oficiali, au fost răniți 50 de civili și 39 de polițiști. Poliția a folosit gaze, gloanțe de cauciuc și tunuri de apă.
Lukaşenko a spus despre proteste că „păpuşari din Cehia” au ordonat opoziţiei „să-i facă pe oameni să iasă în stradă şi să ceară negocieri pentru un transfer al puterii”.
„Am înregistrat apeluri din străinătate. Din Polonia, Marea Britanie, Republica Cehă, au existat apeluri pentru a teleghida, scuzaţi expresia, oile noastre”, a spus Lukaşenko.
Rezultatele oficiale, care îl dau pe Lukaşenko câştigător al alegerilor prezidenţiale de duminică cu peste 80% din voturi, au fost respinse de candidata opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, care a cerut ca preşedintele să cedeze puterea şi a revendicat victoria.
Candidata opoziţiei belaruse a refuzat luni să recunoască rezultatele oficiale anunţate de Comisia Electorală Centrală. ”Regimul trebuie să reflecteze la cum să ne cedeze puterea. Mă consider învingătoare a acestor alegeri”, a declarat ea în faţa presei luni, denunţând represiunea din cursul nopţii.
Svetlana Tihanovskaia a acuzat că alegerile au fost fraudate masiv, iar colaboratorii săi au cerut renumărarea voturilor în secţiile cu probleme, a transmis Reuters.
Reacții politice europene
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat luni reprimarea manifestaţiilor din Belarus, cerând numărarea „exactă” a voturilor, relatează DPA.
„Hărţuirea şi reprimarea violentă a manifestanţilor paşnici nu-şi au locul în Europa. Fac apel la autorităţile din Belarus să vegheze ca voturile de la alegerile de ieri să fie numărate cu exactitate şi făcute publice”, a transmis ea pe Twitter.
Situaţia din Belarus va fi discutată şi la reuniunea informală a miniştrilor de externe din bloc ce va fi organizată la sfârşitul acestei luni la Berlin şi care va aduce în discuţie şi relaţiile dificile cu China şi Rusia, a menţionat un responsabil european.
Polonia cere însă organizarea unui summit extraordinar al Uniunii Europene cu privire la situaţia din Belarus, după ciocnirile de la Minsk. ”Autorităţile au făcut uz de forţă împotriva propriilor cetăţeni care cereau o schimbare în ţară. Trebuie să susţinem poporul belarus în căutarea sa a libertăţii”, a declarat luni, într-un comunicat, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki.
Aplauze din Rusia și China
Preşedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat, luni, pe omologul său din Belarus, care a fost proclamat învingător în urma unui scrutin al rărui rezultat nu este recunoscut de Opoziție.
”Contez pe faptul că acţiunea dumneavoastră în fruntea statului va permite dezvoltarea viitoare a relaţiilor ruso-belaruse reciproc avantajoase”, i-a transmis Putin lui Lukaşenko, potrivit Kremlinului.
AFP mai transmite că Lukaşenko a primit felicitări şi din partea liderului chinez Xi Jinping.